29
april
2023

Zwitserse fiscale kater ipv beenbreuk

Belgen lopen fiscale kater op tijdens vakantie (Trends/Knack)

Gezien in Trend/Knack

zwitsers bankgeheimHeel wat vermogende Belgen en Nederlanders hebben de voorbije weken tijdens hun skivakantie te horen gekregen dat hun Zwitserse bank een einde maakt aan de geheime rekeningen. Veel Belgen - Nederlanders brengen tijdens hun skivakantie traditioneel een bezoek aan hun Zwitserse huisbankier.

“Nadat een einde was gekomen aan geheime rekeningen in Luxemburg, vertelden Zwitserse bankiers dat klanten in Zwitserland voor eeuwig veilig zouden zijn voor buitenlandse belastingadministraties. Velen hebben dat geloofd”, vertelt Anton van Zantbeek van het advocatenkantoor Rivus. Dat is gespecialiseerd in vermogensdossiers en heeft een kantoor in het Zwitserse Sion.

“Maar de banken kwamen onder grote internationale - vooral Amerikaanse - druk. Om het tij toch nog keren, bradeert Zwitserland internationaal met Rubik-afspraken”, vervolgt Van Zantbeek. Daarbij betalen de banken in ruil voor anonimiteit en immuniteit voor hun klanten anoniem een eenmalige som aan de staat waarmee ze een akkoord kan sluiten. Het bedrag zou zowat een derde van de zwarte vermogens uitmaken. Met België komt er (nu) waarschijnlijk geen Rubik-akkoord. Met Nederland mogelijks wel.

“Zelfs zonder een akkoord met de Belgische/Nederlandse overheid, komt er uiteindelijk een einde aan het Zwitserse bankgeheim”, meent Van Zantbeek. “Uiteindelijk zullen ze de bedragen van de Belgen/Nederlanders op hun rekeningen moeten onthullen aan de Belgische fiscus. De Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act en de aanpassing van de OESO-dubbelbelastingverdragen brengen een nieuwe dynamiek op gang. Ik krijg heel wat verontruste rekeninghouders over de vloer.”

Van Zantbeek raadt zijn klanten aan de belastingfraude nu te regulariseren via een akkoord met de fiscus of via het Contactpunt. Bij het Contactpunt krijgt de belastingplichtige na eenmalige boete (10 procent boven op het ontweken belastingtarief), een attest waarmee hij de oorsprong van zijn vermogen tegenover het parket of de fiscus kan verantwoorden. Het nadeel is dat bij ernstige of georganiseerde fraude het attest niet bevrijdend werkt. Daardoor is er nogal wat onzekerheid.

De belgische regering heeft beslist net die weg te nemen via een tweede ronde fiscale amnestie, dit jaar, ook voor ernstige en georganiseerde fraude.

nota: je spaarcenten buiten armslag van de politieke overheid bewaren, heeft hiermee aan betekenis bijgewonnen!

junkerVanaf 2015 is een spaarder ook niet meer veilig in Luxemburg..... dank zij Jean Paul Junker, ....Dit als gevolg van een internationale heksenjacht op belastingsontduiking. Volgens Jean-Claude Juncker, de minister-president van Luxemburg, is de tijd rijk voor verandering. Net zoals Cyprus heeft het land zijn rijkdom te danken aan het banksysteem dat 22 keer groter is dan de economie van Luxemburg zelf.

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."