09
december
2023

Zware Europese tijden

Europa en de EU gaan bitter zware tijden tegemoet.

Verleden Vrijdag 8 juni publiceerden we de razend interessante presentatie van Peter Zeihan.

the big newsDe VS zorgt er sinds 1946 voor dat ieder land veilig haar goederen naar overal ter wereld kan exporteren. In Europa profiteren we hiervan dus al ruim 70 jaar. Tot en met de jaren 1990 had de VS hier wel veel voordelen van. Nadien is het snel bergaf gegaan. De situatie is dermate ontaardt dat veel Europese landen zelf hun NATO bijdrage niet volledig of helemaal niet meer betaalden.

In 1946 was die afspraak logisch. Europa was straatarm en de VS wilde er alles aan doen om het Sovjet-communisme in te dammen. Omdat toen al het Europees Goud in de USA lag (daarheen verscheept uit angst dat de Duitsers ermee zouden gaan lopen), kon dit als 'garantie' worden gebruikt voor Bretton Woods. Dit was een programma waarin de USA zouden helpen om Europa er weer bovenop te helpen.

Sinds de jaren 1990 begon Europa dit helemaal te vergeten. De Europese leiders hadden het immers te druk met hun Sociale planning, tewerkstelling, de voorbereiding van de EU, hun eigen agenda's,..en onlangs global warming, Moslim immigranten,...

Langzaam maar zeker werden via allerlei “politieke trucjes” de Amerikanen, hun producten en diensten aan de deur gezet. Zo maakten de Europese normen het o.a. bijna onmogelijk om nog Amerikaanse auto's in Europa te verkopen. Meer en meer Amerikaanse bedrijven verlieten zo het Europees continent. Amerikaanse bankiers kregen het moeilijk en verlieten eveneens het landschap.

Europese leiders hebben er nooit aan gedacht dat het fatsoenlijk zou zijn als Europa haar steentje zou gaan bijdragen. Men bleef verder de Europese legers afbouwen wegens te duur en onnodig. Waarom zou men een leger hebben als men bij elk gevaar, bij elk probleem “GRATIS” de hulp van de Amerikanen kon inroepen!? Men dreef het zelf zo ver dat men eerder Italiaanse Helicopters kocht ipv Amerikaanse.

Zelf de NAVO-afspraak dat ieder land 2% van haar BBP aan defensie zou besteden werd nooit nagekomen. De NATO bijdragen werden zelf niet betaald.

Europa is jaren een profiteur geweest. China deed dit de afgelopen 20 jaar ook. De Amerikaanse politici speelden de voorbije decennia het spel gewoon mee en probeerden net zoals de Europese Politici hun zakken te vullen. De Clintons verkochten zo al het Amerikaans Uranium aan Rusland en lieten zich daarvoor rijkelijk betalen via hun Stichtingen. Zelf Obama trok zich van de toestand niets aan en liet het handelstekort en de betalingsbalans gewoon exponentieel oplopen. Dit terwijl in de VS steeds meer werklozen kwamen en de Amerikanen er steeds minder in slaagden om elke maand rond te komen. De politiek van de Amerikaanse Democraten (lees Socialisten) faalde )zoals je kon verwachten).

Logisch dat dan iemand als Trump wordt gekozen. Logisch dat de gemiddelde Amerikaan zich op een bepaald moment afvraagt waarom de VS de politieman van de wereld moet spelen terwijl hun fabrieken zijn gesloten en zijn verhuisd naar China en terwijl er meer BMW's en Mercedes uit Europa worden ingevoerd terwijl de Amerikaanse auto-export verdwijnt. Erger nog is het feit dat Amerikaanse auto fabrikanten uit pure miserie hun Europese bedrijven moesten sluiten...

Logisch dat Amerikanen op een bepaald moment een president kiezen die “America First” als belangrijkste thema heeft! Raar dat de leiders van de G-7 dit niet (willen) snappen.

Opvallend was dan ook Peter Zeihan's verwachting dat Trump volgens hem de meest internationaal georiënteerde president van de komende 20 tot 30 jaar zal blijken te zijn. Logisch voor wie weet dat Trump een ZAKENMAN is die ergens “buiten de verwachtingen” als president werd verkozen.

Amerika heeft niemand nodig. Amerika kan 100% autonoom zichzelf voorzien. Amerika is Zuid-Afrika met ENERGIE en met OLIE. Dank zij de meest recente technologische ontwikkelingen kan het land zijn eigen energiebehoeften helemaal zelf voorzien. Daarenboven is het land zelfvoorzienend qua landbouw en veeteelt. Amerika heeft dus ALLES om helemaal onafhankelijk te zijn van de rest van de wereld.

Trump en de Amerikanen zien bovendien duidelijk in dat de heisa rond Global Warming gewoon erg dure verhalen zijn die helemaal geen fundamentele voordelen brengen op lange termijn. Elke wetenschapper weet immers dat Wind en Zon erg onrendabele manieren zijn om Energie op te wekken....op termijn zijn deze dus ten dode opgeschreven.

Ik verwacht dus dat de VS zich alsmaar verder terug zal trekken uit clubjes zoals NAFF, TIFF, G-7 en andere dure politieke clubjes en een eigen koers zal varen. En dat gaat grote gevolgen hebben voor Europa.

Trump weet dat je zoiets maar bekomt met door de “ZURE APPEL” te bijten en dit is net wat hij aan het doen is...Amerikaanse auto's. Trump's handelsoorlog is daarmee ook logisch te verklaren. Trump wil bijvoorbeeld dat Amerikanen weer in auto's gaan rijden die door Amerikaanse arbeiders in Amerikaanse fabrieken zijn gefabriceerd. Trump wil dat Europeanen opnieuw gaan rijden met Amerikaanse auto's. Dat ze voetbal kijken op Amerikaanse TV-sets, dat ze de was doen in Amerikaanse wasmachines en drogers,...Trump wil dat er een einde komt aan de “Made in China” producten die de binnenlandse markt overspoelen. Hij wil het dramatisch tekort op de handels- en betalingsbalans zo snel mogelijk wegwerken...

Europa gaat zware tijden tegemoet. Zeer zware tijden. We hebben een verdeeld Europa met een extreem hoge loonkost en geen eigen grondstoffen wiens economie grotendeels afhankelijk is van de export. Als toetje veroudert de Europese bevolking extreem snel (de verzorging wordt steeds duurder) en wordt het continent overspoeld door Vluchtelingen die ook allemaal moeten worden onderhouden...

Verdeeld Europa heeft weinig of geen geen grondstoffen. Hier zitten we met een dramatisch slecht opgezette EU en Euro waarbij landen totaal niet solidair met elkaar zijn, waarbij ieder land als het erop aankomt zijn eigen belang voorop stelt.

Op de koop toe is de loonkost en de loonlasten in Europa erg hoog. Vergeleken met Amerika, leidt de Europese werknemer een Prinsenleven: dertiende en vaak 14de betaalde maand, minimum 5 weken betaald verlof per jaar, 6 maand betaald moederschap- en nu ook vaderschapsverlof, gratis of bijna gratis ziekenzorg, een dik pensioen (toch als je het met de USA vergelijkt), 40 uren, 38 uren werkweek, vergoeding voor de verplaatsingen van en naar het werk,...moet ik nog doorgaan!?

Dit betekent echter niet dat de Dollar morgen verder zal verzwakken. Immers in de nabije toekomst is EERST een lagere dollar noodzakelijk om de Amerikaanse export weer opgang te krijgen en om de represailles van de EU teniet te doen: immers, voor elke 10% verhoging van de EU-invoerrechten, zal Trump de Dollar met minstens 10% doen dalen.

Wel wordt het zo, dat eens Trump het productie apparaat terug naar de VS gehaald heeft en er een einde komt aan “Made in China” en Amerikanen opnieuw Amerikaanse auto's kopen ipv BMW's, de Dollar uit pure economische overwegingen sterker wordt. Immers, tegen dan zal het handels- en betalingstekort zijn weggewerkt.

Gelukkig is er een middel om aan deze Economische, Financiele en Demografische Tsunami te ontsnappen. Zorg voor een Permanente Residentie in een VEILIG land...klik hier.

 

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."
Cron Job Starts