14
december
2023

Onroerendgoed bel

Onroerendgoed is een erg slechte belegging in tijden van crisis.

onroerendgoed een erg slechte belegging in slechte tijden!

immo be1 2018 07 19De TIJD is met het artikel over Onroerendgoed een DUIDELIJK teken aan de wand dat en de belgische en de nederlandse onroerendgoed bel op het barsten staat.

Wij krijgen de voorbije maanden verontrustende berichten binnen van relaties die werkzaam zijn in de onroerendgoed sector. De verkoop is helemaal aan het stilvallen. En hier en daar halen prijsverlagingen van 20% en meer niets uit. De regel is (zie de Goldonomic site) dat EERST de verkoop afneemt/stil valt en nadien de prijzen.

In Nederland is het aantal verkopen nu al duidelijk aan het dalen. Het volstaat dat EEN iemand een pand onder de marktprijs verkoopt om de waarde van het Onroerendgoed in de ganse buurt naar omlaag te halen. In Nederland is het aantal verkopen nu al duidelijk aan het dalen.

Wij kregen echo's binnen over mensen die in Belgie appartementjes van 130 m2 kochten voor bijna €500,000. In Nieuwpoort, Belgie hoorden we zelf een bedrag van € 700.000 vallen!? Als je zoiets hoort, dan is het toch al in Keulen aan het donderen.

Dit doet me 100% denken aan de jaren 2006-2007 in Florida. Toen was er zoveel vraag dat de bouwpromotoren een zo ver gingen om een LOTERIJ uit te schrijven om te bepalen wie de "laatste" (on)gelukkige kopers zouden zijn. De "laatste" kopers betaalden piekprijzen. Slechts 3 jaar nadien werden dezelfde panden aan de HELFT van de prijs verkocht. Om van een zaakje te spreken.

Het lijdt NUL twijfel dat de "steen in de maag" straks de "steen op de maag" wordt. Niet enkel gaan de immo prijzen FORS dalen bij gebrek aan kopers en een daling van het REEEL besteedbaar inkomen, maar op de koop toe gaan GEDWONGEN verkopen de waarde van het belgische en nederlandse onroerendgoed gevoelig naar omlaag halen.

Een Onroerendgoed cyclus loopt over 75 jaar: een goede 45 jaar gaat het naar omhoog en nadien gaat het een goede 35 jaar naar omlaag. Met andere woorden, de BODEM wordt slechts bereikt in het jaar 2050. Het gemiddeld prijsniveau wordt dan hopelijk opnieuw NORMAAL (hetzij 3 x het netto jaarlijks inkomen van de familie). Een nieuwe TOP komt er ten vroegste in het jaar 2105. Als de volgende EEUW aanvangt, zijn de panden trouwens goed om af te breken....indien dit al niet voordien gebeurde.

Er zijn BETERE en VEILIGER manieren om je koopkracht te vrijwaren (maar je mag dan niet koppig zijn). Weet dat tijdens de Weimar Revolutie je in Duitsland een ganse straat kon kopen voor enkele goudstukken en je tijdens de grote Depressie je in New York een wolkenkrabber kon kopen voor $10,000 .

Nota: op dit ogenblik koop je in Florida op toplocaties een NIEUWE woonst met ALLES erop en ERAAN van ongeveer + 200 m² voor slechts $200,000 tot $300,000 EN de prijzen blijven dalen!!! Duidelijk is ook dat "De Tijd" ook graag met GEKOOKTE inflatiecijfers goochelt. Tijdens de jaren 2005-2007 diende je voor dezelfde panden ongeveer $600,000 op te hoesten. Voor Spanje kan je dezelfde cijfers gebruiken. Je hoeft dan enkel Dollars door Euro's te vervangen.

meer in de sectie Onroerendgoed...klik hier

 

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."