31
december
2011

NIEUWS DECEMBER 2011

wij zijn geen beursblaadje zoals er 1002 bestaan. Wel een team ervaren professionals waar je persoonlijk bij terecht kan!

Gelukkig Nieuwjaar!


Update maandag 26 & zaterdag 31 december 2011 - de video sectie is actief - secties inflatie en inflatie - hocg/locg en HYPERINFLATIE SCENARIO zijn in het nederlands te lezen


franse revolutieDe revolutie is begonnen in het Midden-Oosten, met wedden dat ze ook onze richting uitkomt? Aan problemen is er geen gebrek. De Europese crisis heeft de enorme Amerikaanse schuldenproblemen niet opgelost, de Verenigde Staten blijven de grootste schuldenaar in de wereld. Het schuldenprobleem zwakt niet af, het wordt integendeel alleen maar groter. Elke dag groeit de schuldenberg, jaar in jaar uit. De fundamentals onder de dollar zien er zodoende beroerd uit de Amerikaanse munt zit voor de lange termijn in een berenmarkt gevangen. Dat geldt op de eerste plaats wanneer de dollar in goud wordt uitgedrukt.

Goud is de uiteindelijke winnaar op lange termijn in elke schuldencrisis, goud verkopen omdat de Europese schuldenproblemen toenemen is volslagen zinloos. Het niveau van 1540 dollar per troy ounce is een belangrijk niveau voor goud, daar bevindt zich  namelijk een belangrijke steunzone. Mogelijk wordt daar een dubbele bodem gevormd, wat gepaard kan gaan met sterke koopdruk. Vanuit die dubbele bodem kan de prijs sterk gaan stijgen, met een 2330 dollar als mikpunt in 2012. Mogelijk kan dat niveau tegen het midden van het jaar bereikt worden.

Wat zich afspeelt in Griekenland, Spanje, IJsland en Ierland, maakt deel uit van dezelfde tikkend tijdbom. Sommige gebeurtenissen grenzen aan het ongelooflijke, de politici doen alsof de uitstaande schulden afbetaald kunnen worden. Alle burgers willen dat de bestaande voordelen gewoon verder blijven bestaan, iets wat gewoon onmogelijk is. De zeven goede jaren zijn achter de rug, nu komen de zeven magere jaren. Iedereen hoopt dat de goede tijden gaan blijven duren, maar dat gaat niet het geval zijn. Spanje en Griekenland maakten gebruik van ondoorzichtelijke derivatentransacties om hun financiële positie te verbloemen, kwestie van deel te mogen uitmaken van de EU. De Duitsers weigeren om te werken tot hun 67ste om de Grieken de kans te geven op hun 50ste met pensioen te gaan. Griekenland is niet meer of niet minder dan de traditionele kanarie in de steenkoolmijn. De kans is groot dat het land in 2012 gewoon failliet zal gaan. Op dat moment gaat de muziek op het feest stoppen met spelen en worden we geconfronteerd met een golf van nog meer landen die failliet gaan. De problemen zullen sneller oprukken dan de overheden er in slagen om geld te drukken.

Er staat voor een bedrag van 708.000 miljard dollar aan derivatenposities open, terwijl de wereldeconomie maar 65.000 miljard dollar waard is. Een bedrag van ongeveer 210.000 miljard dollar aan schulden staat open, tegenover slechts 150.000 miljard dollar aan assets. Veel mensen zijn bankroet, maar beseffen het (nog) niet.

Wie durft er de banken nog te vertrouwen? Wie bij zijn bankier valse verklaringen aflegt of fraude begaat, vliegt kort en goed de gevangenis in. De bankiers zelf mogen echter doen wat ze willen, ze mogen stelen en bedriegen en worden er nog voor beloond ook. De banken steken alle winsten op zak, de verliezen zijn voor de gewone man.

Dat is het gevolg van de wet van de communicerende financiële vaten (zie onze investment pyramid). De Europese beurzen gaan het moeilijk krijgen wanneer het kapitaal naar de Verenigde Staten vloeit, op weg naar meer veiligheid. Daardoor gaan de koersen op de Amerikaanse beurzen naar omhoog geduwd worden..Dit heeft implicaties voor de Engelse en Europese aandelenbeurzen (zie de grafiek van de communcerende financiele vaten)

Alle secties in de EDUCATION HALL op de master site Goldonomic.com werden upgedate en van video clips voorzien. Leerrijk zijn de secties van Inflatie, Hyperinflatie, HOCG & LOCG en inflatie. Wij hopen binnenkort een vertaling hiervan te kunnen publiceren op de nederlandstalige site.

De spanning in het Midden-Oosten blijft toenemen. De USA maakt ervan gebruik om aan de Saoudi's een pakket gevechtsvliegtuigen te verkopen...maar Iran kan heel gemakkelijk de straat van Hormuz afsluiten.

hormuz

 Lees meer in de abonneesectie....


Happy Holidays....


update donderdag en vrijdag 22 en 23 december 2011


kerstboomWij hadden liever wat leukers onder de kerstboom gelegd maar het ligt niet onze traditie leugens te vertellen.

  1. Recessie wordt een officieel iets in Belgie en Nederland. Het is zo slecht dat men er niet meer in slaagt om met gekookte statistieken een halve procent groei van de ekonomie te publiceren. Europa en Amerika komen officieel in een recessie die eigenlijk al een depressie is. De sociale onrust neemt zienderogen toen omdat sociale voordelen stelselmatig worden afgebouwd terwijl het reeel inkomen blijft dalen. Stakingen leggen grote delen van Belgie en Frankrijk lam en ook in Duitsland wordt het volk opstandig. Overal in Europa beginnen de rentevoeten scherp te stijgen. Het scenario dat voor Griekenland geschreven werd, herhaalt zich nu ook in Italie, Spanje en Frankrijk. Tijdens de lente van 2012 wordt het vooral in Frankrijk zeer onrusting.

  2. Europese obligaties crashen met 50% en meer. Rentevoeten lopen wereldwijd op. De stijging van de rentevoeten en de fiscale (diefstal) politiek gevoerd door de deelstaten van de EU zorgt ervoor dat niet alleen de verschillende landen maar ook alle grote Europese banken in zware problemen komen.

  3. Eurobonds en genationaliseerde europese banken. Na het traditioneel en ziekelijk politiek gekibbel waarmee telkens veel tijd wordt verloren, beslist de EU en de ECB uiteindelijk toch Eurobonds uit te geven. De plaatsing ervan wordt een dramatische teleurstelling en de druk op de Euro blijft toenemen. Om wat rust te creeeren, beslissen de ECB samen met de deelstaten om officieel de belangrijkste banken te nationaliseren (dit is in feite een officiele bevestiging van wat er in theorie al was)

  4. Een de facto devaluatie van 30% van de Euro! Aanhoudende zware druk op de Euro. Alhoewel de Swap overeenkomsten tussen de USA en de ECB er min of meer in slagen om tijdelijk de wisselkoers van de Euro stabiel te houden, komt er in de zomer van 2012 opnieuw zware druk op de Euro en we zien pariteit tussen Euro en Dollar.

  5. Kapitaalsvlucht uit Europa maar een Nieuw Record voor de Dow Jones (14,000) en SP500 (1580). Tengevolge van de stijgende fiscale druk en fiscale controle (alle obligaties, Kasbons en aandelen zijn nu grotendeels gedigitaliseerd en het bankgeheim in Belgie volledig opgeheven) en een de facto verdwijnen van de Zwitserse bank traditie (op alle depositos van Belgen en Nederlanders worden nu ook door een eenmalige belasting van 20% getroffen) vlucht kapitaal uit de EU steeds meer naar de USA. De Europese aandelen beurzen gaan ze verder dalen. Enkel De Duitse en de Zwitserse beurzen houden min of meer stand. De Amerikaanse beurzen daarentegen slagen er in hun positieve trend te behouden en bereiken nieuwe record hoogten. Onverwacht is dat het Brits pond en de Britse aandelenbeurzen het eveneens een pak beter doen dan deze op het europese vasteland.

  6. Onroerend goed markt crasht in de Benelux en Frankrijk. Nu begint het ook duidelijk te worden dat de Onroerend goed markt in Nederland, Belgie en Frankrijk wordt afgeslacht volgens het Spaans patroon van enkele jaren terug. Het wordt bijna onmogelijk om nog een onroerend goed te verkopen tegen een normale prijs.

  1. Goud stoomt naar + $ 2,500. Intussen begint de goudkoers die begin 2012 aan het uitzweten was tengevolge van Deflatie propaganda en marktinterventies weer scherp te stijgen. De goudkoers doorbreekt eerst de $ 2,000 en nadien ook de € 2,000 weerstandzone en stijgt verder naar $ 2,500 - € 2,500. Op verschillende plaatsen ontstaat er een leveringsprobleem. In vele gevallen wordt het onmogelijk om nog bepaalde goudmunten (zoals vb. Napoleon, Louis) te kopen.

  2. Goudmijnen beginnen eindelijk op een aan hun langverwachte stijging. Reeds na het eind van de winter 2012 beginnen de goudmijnen aan een nieuwe hausse. Voor Goud en Zilver juniors is de stijging even spectaculair als na de 2008/09 Lehman Bros crisis en deleveraging. De stijging wordt ondersteund door exponentieel stijgende winstcijfers en de oplopende goudprijs en het feit dat hedge fondsen nu ook hun manipulatie politiek van de markten moeten herzien.

  3. Oorlog in het Midden-Oosten: De spanning in het midden-oosten neemt intussen voortdurend toe. Eind 2012 zijn er incidenten in de straat van Hormuz waar 40% van de wereld-petroleum consumptie voorbij komt. Een petroleumtanker wordt er door terroristen tot ontploffing gebracht. De schuld wordt op Israel gestoken….De USA besluit militair tussen te komen. Er is oorlog in het Midden-Oosten. De prijs van de ruwe petroleum, die intussen al was opgelopen tot $ 140 per vat, stijgt door naar $ 200 per vat. Petroleumaandelen stijgen naar recordniveaus.

  4. Het is nu officieel dat ook China en Australie in een recessie zitten. De Chinese, Japanese en Australische beurzen blijven het slecht doen en het Chinees onroerend goed blijft in prijs dalen.

Lees meer in de abonneesectie....


Update woensdag 21 december 2011


Situatie is erger dan in 2008 en toch ben ik uiterst bullish (positief) voor welbepaalde markten!

China heeft in oktober voor de vierde maand op rij meer goud uit Hong Kong geïmporteerd. Die import bedroeg 2,80 miljoen troy ounce, wat overeenstemt met 85,70 ton. Dat is 50% meer dan in september en het viervoudige van een jaar geleden. Chinezen trekken zich van een correctie bij het goud en maken van elke gelegenheid gebruik om een kooporder te plaatsen. Ze weten wel waarom!

We moeten allemaal dat het truuctje er in bestaat om laag te kopen en niet te panikeren wanneer het tijdstip van de aankoop te voorbarig is geweest. Beter vroeg en veilig  dan laat en spijtig. Het is de papiermarkt voor goud en zilver waar de correctie plaatsgrijpt, op de markt voor fysiek goud blijft de vraag maar stijgen. Een goed voorbeeld daarvan is India, waar goud met een premie wordt verkocht wegens een tekort.

De situatie is nu erger dan in 2008 toen Lehman Brothers failliet ging. Drie jaar geleden was het alleen Lehman, nu zijn het alle banken in een groot aantal geïndustrialiseerde landen die het water tot de lippen is komen te staan. Een smerige rol wordt – we zeiden het al eerder – gespeeld door de derivaten, die door de overheden in toenemende mate worden gebruikt om de markten te manipuleren. Dit maakt de belegger ongelukkig en overheid gelukkig, want het jaagt veel beleggers richting overheidsobligaties. Daar is het geld nu broodnodig en kan het later wanneer het de overheid het nodig heeft aangeslagen worden. Nog iets: de grote banken maken van de gelegenheid gebruik om zoveel mogelijk papier van bedenkelijke kwaliteit bij de overheid te dumpen. Het is de belastingbetaler die de rekening gaat betalen wanneer de uiteindelijke klap gebeurt. Dit is trouwens nu al zo.

Het worst-case scenario voor goud zou een daling met 30% zijn, of de omvang van de vorige recorddaling. Vanaf de piek op 1900 dollar zou dit ons brengen tot 1340 dollar. Een dergelijke correctie zou de bull markt bij het goud niet beëindigen, er zou zelfs sprake zijn van een once in a lifetime koopgelegenheid. Hetzelfde gebeurde in 2006 en opnieuw in 2008 en in beide gevallen ging de goudprijs nadien opnieuw fors hoger. De beren zaten toen helemaal op het verkeerde been en dat gaat hun ditmaal opnieuw overkomen. Het lijdt niet de minste twijfel dat de goudprijs zal doorstijgen richting 3500 dollar en hoger.  

Wanneer er een worst-case scenario plaatsgrijpt – een instorting van het financieel systeem – zullen er twee soorten mensen zijn: die met geld (goud) en die zonder goud.

Voor zilver is het worst-case scenario een terugval richting 20 dollar, of een daling met 50%. Iemand met al erg bearish denken om te geloven dat de zilverprijs zo ver gaat terugvallen. Onthou dat we met meer volatiliteit zullen moeten leren leven en dat bewegingen op korte termijn vaak meer met een casino te maken hebben dan met iets anders.  

Politiek is het oudste beroep in de wereld. Het alleroudste – prostitutie uiteraard – heeft als voordeel dat de klant tenminste nog iets krijgt voor zijn geld, wat in de politiek niet altijd waar is. Politici antwoorden telkens opnieuw op de crisis door meer regelgeving en door meer belasting. Omdat crisissen altijd meer problemen oproepen, inspireren ze politici tot zelfs nog meer wetgeving. Meer regelgeving en belastingen brengen een neerwaartse spiraal op gang die de productieve sectoren van de economie doet instorten onder het gewicht van de belastingen in de naam van eerlijkheid en gelijkheid. Het gevaar is dat politici uiteindelijk in staat zijn om hun vader en moeder te verkopen om hun politiek vel te redden. Ze zullen eender wat doen om de banken op de been te houden (hoewel ze daar niets in de pap te brokken hebben), in geval van nood zullen ze zelfs oorlog gaan voeren om de werkloosheid te drukken en om kapitaal en burgers in het rijtje te doen lopen.

Wat zou er beter in hun kaart spelen dan een escalatie van de crisis in het Midden-Oosten waardoor de aanvoer van ruwe olie zou stokken, met een grote inflatiegolf tot gevolg. Wat nog over is van de waardeloze Fiat Currencies zou daarmee aan diggelen worden geslagen.

Er gaan banken genationaliseerd worden wanneer de euro en de Europese Unie uit elkaar vallen. Weinig herinneren zich nog de tijd dat de Franse banken in feite Franse nationale banken waren, als herinnering aan de Grote Depressie, de wereldoorlogen en de daaropvolgende economische crisis.

Weinig herinneren zich nog de tijd van kapitaal-export-controle  in Europa. Toen was de situatie zo slecht was dat het overgrote deel van het Europees goud richting Verenigde Staten verhuisde. Voor wie het nog niet wist: het financieel geheugen van de massa is heel klein.

Lees meer in de abonneesectie....


Dinsdag 20 September 2011


casinoOp korte termijn hebben de financiële markten weg van een casino dan van een belegging, het is zelfs voor institutionele beleggers krap moeilijk geworden om nog iets te verdienen. Steeds meer beleggers voelen zich in de huidige marktomstandigheden niet meer thuis, want ze begrijpen niet wat er aan het gebeuren is. Daarom gooien ze de handdoek in de ring. Komt nog bij dat de financiële markten nog altijd en steeds meer door de overheden worden gemanipuleerd, iets wat op de eerste plaats geldt voor goud en zilver. Dat gebeurt via derivaten, door Buffett jaren geleden al de massawapens voor financiële destructie genoemd. De manipulatie ligt er zo vingerdik op dat je er niet kan naast kijken.Daarom wordt het ook steeds moeilijker om de markten te voorspellen: men weet immers nooit welke idiote dingen die lui telkens weer uithalen. Zeker is dat ze dalende markten kunnen missen als kiespijn. Bovendien verkrijgen ze hierdoor net wat ze verlangen: men belegt in staatsobligaties, spaarboekjes, cash en bankdeposito's (zo eindigt men in theorie toch in staatsobligaties). 

Bovendien worden de markten meer en meer beheerst door technische (en fundamentele) analisten die allemaal naar dezelfde zaken kijken, maar die evenmin vergeten om naar elkaar te kijken. Er zijn er maar weinig die point and figure charts volgen zoals ik dat doe. Het volgen en begrijpen van point and figure charts is moeilijker dan interpretatie van candle en bar charts, maar ze betrouwbaarder. Dat geldt op de eerste plaats voor wie de juiste trendkanalen weet te trekken. Naar mijn mening heeft de blauwe bottom-trend-line voor goud uitgedrukt in verschillende Fiat Currencies exact de bodem voor goud en zilver aangegeven. De 2008/09 ervaring leert echter dat een neerwaardse OVERSHOOT steeds mogelijk is (de Lehman correctie was 30% groot). Immers, de situatie waarin de Europese bankiers en de ECB en Europese staten zich in bevinden, is een pak slechter dan Lehman Bros en als het nood doet, gooit men steeds het kind met het badwater weg. Fundamentele analyse blijft daarom altijd belangrijk, op voorwaarde dat er rekening mee wordt gehouden dat er verder wordt gekeken dan naar de leugens van de politiekers. Daarbij moet er rekening mee worden gehouden dat de huidige risico’s extreem zijn, dat we met deleveraging en liquiditatie van activa te maken hebben telkens wanneer de situatie uit de hand loopt.

Spijtig genoeg zijn er op de financiële markten heelwat onervaren mensen actief. Velen van hen hebben geen economisch en financieel diploma, maar ze beschouwen het schrijven van nieuwsletters als een manier om snel geld te verdienen. Het hoeft geen betoog dat dit een gevaarlijke manier van doen is. Korte termijn schommelingen hebben steeds meer weg van een Casino!

Hou er rekening mee dat wat er zich tijdens het jaareind afspeelt vaak belangrijk is voor het volgend jaar of 2012.

Lees meer in de abonneesectie....


Update maandag 19 december 2011


Storm in een glas water op de goudmarkt

Vroeger werden banken (en natuurlijk ook centrale banken) als halve afgoden beschouwd, iemand die bij de bank werkte kon op heel wat respect rekenen. Dat is echter definitief verleden tijd, want de bankiers worden nu met de vinger nagewezen als rechtstreeks verantwoordelijken voor de huidige crisis.

dillingerIn de Verenigde Staten bewaarden in de jaren 30 veel mensen hun geld in een doos. Het was de tijd dat in sommige staten de banken gemiddeld tot 200 boerderijen per week aansloegen omdat de eigenaars hun lening niet meer konden aflossen. Toen werden de banken met het grootste wantrouwen bekeken en dat is nu opnieuw het geval. Het is onzeker wat er nu te gebeuren staat in de bancaire sector, er is nu meer regelgeving, maar het valt niet moeilijk in te denken dat we aan de vooravond van een hyperinflatoire depressie staan. Uit de jaren 30 dateren trouwens de verhalen van Bonnie en Clyde en Dillinger die enkel de banken beroofden en zover gingen om de klanten die net voor de holdup hun centen gedeponeerd hadden, hun dit geld terug te geven. Vele jongeren kwamen net door de crisis in het banditisme terecht.

Het is geen grapje spijtig genoeg: aan het einde van een depressie wacht er altijd een oorlog. De volgende gaat een hele grote worden en goud zal dan meer welkom zijn. Dat was zo in vorige oorlogsperiodes en dat zal ook zo blijven.

We wisten al in 2007 dat er problemen waren, maar de politieke en financiële leiders geven nu pas toe dat ons financieel systeem zich in problemen vindt. Ontkennen is moeilijk, want de crisis staat nu voor onze deur. Hoofd van het IMF Christine Lagarde waarschuwt dat alle landen in de wereld, beginnende vanuit Europa, het risico lopen met een depressie te worden geconfronteerd. Volgens Lagarde is geen enkele economie immuun voor de crisis, die overigens nog steeds aan het escaleren is.

Standard and Poor's verlaagde het advies voor 10 Spaanse banken, dit als gevolg van het toepassen van nieuwe criteria voor de ratings. Anderzijds verklaarde het Frans officieel agenda van de statistiek INSEE dat de economie in dat land in de laatste drie maanden van dit jaar in een recessie gaat verzeilen. Ook het eerste kwartaal van volgend jaar belooft een recessiescenario te laten zien. Frankrijk, Italië en Spanje worden met oplopende financieringskosten geconfronteerd. Veel beleggers vrezen dat één van deze drie landen het volgende gaat zijn dat hulp nodig heeft.

Volgens de topman van de Franse centrale bank Christian Noyer zouden de ratingagentschappen beter de Britse kredietverlaging verlagen alvorens ze dat met de Franse doen, want de Britse economie is zwakker dan de Franse. US agency Standard and Poor's waarschuwde Frankrijk echter onlangs dat de rating naar omlaag als gevolg van de eurocrisis en de moeilijke economische gang van zaken.

Jaren geleden hebben we al voorspeld wat er te gebeuren staat. De banken hollen de kern van ons financieel systeem uit, het systeem zoals we dat al gekend hebben is gedoemd om te verdwijnen. Tijdens dat proces gaan fortuinen worden verloren (bij zij die winst in Fiat Currencies nastreven) en fortuinen worden verdienen (door zij die veiligigheid nastreven).

Onze technische analyse duidt aan dat December 2011 een hele belangrijke maand is geworden voor de financiele markten en wat er zich verleden week heeft afgespeeld, zal in 2012 heel belangrijke gevolgen hebben voor wie met zijn vermogen KORREKT gepositioneerd is.

Lees meer in de abonneesectie....


vrijdag 16 december 2011


horror houseHorror Huis en Horror Hypotheek en waarom schulden (inclusief woonkredieten) ten alle prijze moeten worden vermeden.

Vastgoed wordt sneller illiquide dan andere activa tijdens een depressie

Geef nu prioriteit aan het afbouw van de schulden, want in een deflatieperiode worden de reële rentevoeten zwaar afgestraft, zelfs wanneer de rente laag staat. De reden hiervoor is dat de reële rente (aangepast voor wijzigingen in de geldtoevoer) bestaat uit de nominale rente minus de inflatie, waarbij laatstgenoemde negatief of positief kan zijn.

Dat wil zeggen dat tijdens inflatieperiode de reële rente lager is dan de nominale rente. Die reële rente kan zelfs negatief worden, zoals het geval was tijdens een deel van de jaren 70 en nogmaals in het midden van het huidige decennium. De consumenten hebben grote hoeveelheden schuld opgenomen, want ze werden effectief betaald om geld te lenen. Periodes van negatieve reële rente zijn echter een val, niet meer of niet minder. Ze verleiden mensen om meer schulden te maken dan ze kunnen dragen, zelfs een kleine stijging van de rente kan dit broos evenwicht komen verstoren. Veel kredietnemers gaan met dit scenario geconfontreerd worden nu de reële rentevoeten fors kunnen gaan stijgen.

Wanneer de inflatie negatief is (we spreken dan van deflatie) is de reële rente de nominale rente minus de negatieve inflatie. Of met andere woorden: de reële rente is hoger dan de nominale rente, mogelijk zelfs fors hoger. Zelfs wanneer de nominale rente nul is, kan de reële rente hoog genoeg zijn om de economische activiteiten serieus te vertragen. Japan weet daar van mee te spreke, dit land zat lang gevangen in een liquiditeitsval. De standaard maatregelen op het vlak van geldaanbod volstaan vaak niet om met het probleem af te rekenen, wat ze houden niet voldoende rekening met de kredietvernietiging die aan de gang is. Kredieten zijn namelijk een groot percentage van het geldaanbod geworden.

Het probleem vanuit het standpunt van de schuldenaars is het risico dat de nominale rentevoeten niet gedurende een lange periode laag blijven, zoals in Japan het geval was, maar plots kunnen gaan stijgen wanneer het internationaal financieringsmodel onder druk komt te staan. Steun aan de internationale banken kan deze er toe brengen om langerlopende staatsobligaties overboord te gooien of alleszins te mijden, dit uit vrees voor de infloed ervan op de dollarkoers. Dit kan zelfs gebeuren wanneer de steunprogramma’s de liquiditeit op de markt niet doen toenemen wegens het voorzichtig gedrag van de banken.

Zo ver zijn we nog niet, maar de kansen op een dergelijk scenario nemen zienderogen toe als de huidige politiek wordt verder gezet. De kansen dat de nog openstaande schulden kunnen worden terugbetaald slinken, zeker wanneer de werkloosheid sterk blijft stijgen.

Er bestaat geen veiligheidsdrempel voor schulden, inclusief woonkredieten. Wie financieel niet in staat is om huiseigenaar te blijven, kan veel beter verkopen en vervolgens gaan huren.

Vastgoed wordt namelijk sneller illiquide dan andere activa tijdens een depressie. Tegen het tijdstip dat u beseft dat u niet langer de afbetaling kan blijven doen en dus moet verkopen, kan het te laat zijn. Huren komt eigenlijk neer op iemand anders te laten opdraaien voor het risico van eigendom van vastgoed. Dit is een goede strategie tijdens een vastgoedcrisis. Bijkomend voordeel is dat u voldoende financiële middelen tot uw beschikking heeft.

 Lees meer in de abonneesectie....


Update donderdag 15 december 2011


REAL VALUE van goud zal gelijk blijven - Laat je niet beinvloeden door de DEFLATIE LEUGENS van de politici (Merkel) ! - "een Hyperinflatie-politiek wordt steeds gevoerd met een Deflatie propaganda!"

Technisch heeft de goudprijs de ABC-correctie uitgevoerd die we vorige week op de chandle chart lieten zien.

Wat de toekomst van het goud betreft, gecorreleerd aan de euro, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel verdwijnt de euro, met alle gevolgen vandien voor wie posities in de Europese eenheidsmunt (of in opties om euro’s te kopen, wat neerkomt op een omschrijving voor obligties) bezit, ofwel blijft de euro bestaan.

In het eerste geval behoudt het goud hoe dan ook zijn waarde, maar zal die waarde niet langer in euro’s worden uitgedrukt. In het tweede geval – wanneer de overheden er in slagen om de euro zo lang mogelijk te laten overleven – kan de goudprijs doorstijgen tot 6000 dollar of hoger. In beide gevallen zal de REAL VALUE van het goud gelijk blijven. Of anders uitgedrukt: de bezitters van goud zullen dezelfde hoeveelheid goederen en diensten kunnen kopen.

Schulden zijn dodelijk voor de economie. We moeten ons geen illusies maken: een begroting in evenwicht zal het probleem niet oplossen. De schulden in verhouding tot het BBP van verschillende landen staan op een historisch hoog niveau. Griekenland en andere FPIG landen hebben een Debt to GDP ratio van meer dan 100%. De betere – als we dat woord mogen gebruiken – landen hebben een ratio die daar niet veel onder ligt.

Waar iedereen over zwijgt, is dat naarmate de depressie zich verder een weg zoekt door de economie Debt to GDP ratio (zelfs wanneer de inflatiecijfers gemanipuleerd worden) zelfs nog verder gaat stijgen. Voeg hierbij het feit dat de rentevoeten door het plafond gaan vliegen, zoals in Griekenland was gebeurd, en het zal duidelijk zijn dat de overheden onmiddellijk hun schulden gaan kunnen afbetalen.

Kijken we ook even naar China. De Debt to GDP ratio in dat land bedraagt maar liefst 200%, waarbij moet worden vermeld dat China een High Order Capital Good Country is dat zelfs nog meer onder de depressie te lijden zal hebben dan het westen. Voor wie het nog niet wist: het Chinees bancair systeem is slecht georganiseerd en allesbehalve stabiel. Onthoud dat we het hebben gezegd: Hong Kong zal binnen vijf jaar compleet door China zijn opgeslorpt en is dus allesbehalve een veilige plek.

De euro staat op de valutamarkten opnieuw onder druk en dat herinnert ons er aan dat tijdens de Argentinië-crisis de regering van dat land samen met de banken de deposito’s van de burgers in vreemde valuta’s aansloeg en gebruikte om de schulden af te betalen. Hou daarom US-dollars in het Amerikaans bancair systeem in de VS, Canadese dollars binnen het Canadees bancair systeem enzovoort.

Misschien nog iets over Zwitserse staatsobligaties, want die noteren nu aan een negatief rendement van ongeveer 1%. Dat is de prijs die de beleggers willen betalen om de euro en de dollar de rug toe te keren en Zwitserse franken te kopen.

Wie beroep doet op een internetbroker, krijgt van ons het advies om er eentje te kiezen buiten een politiek gevoelige regio. Voor EU-burgers komen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de VS in aanmerking.

Spaanse zakenmensen en bedrijven keren hun land de rug toe en verhuizen hun geld naar Duitsland. Grupo Gowex (GOW), een Spaanse provider van Wi-Fi wireless services, heeft dat gedaan uit vrees dat Spanje de Eurozone gaat verlaten. Topman en stichter Jenaro Garcia gaat er van uit dat Spanje vroeg of laat de peseta weer gaat invoeren. Spanje zou op een compleet onverwacht moment de eurozone kunnen verlaten.

 

Lees meer in de abonneesectie....


Update woensdag 14 december 2011


Guns and Gold

guns and goldDe dividendstrategie van de goudmijnen is duidelijk: ze verhogen hun dividend om meer beleggers aan te trekken. Die beleggers geven momenteel vaak de voorkeur aan exchange traded-funds als iShares Gold Trust (IAU), SPDR Gold Shares (GLD) of Market Vectors Gold Miners ETF (GDX).

De bedrijven streven met andere woorden om de beleggers een hogere return on investment te geven, dit tegen de achtergrond van het gegeven dat de goudprijs in de loop van 2012 het niveau van 1900 dollar gaat passeren. Newmont Mining heeft de hoogte van het dividend al gelinkt aan de goudprijs en het ligt in de lijn van de verwachtingen dat meer goudmijnen dit voorbeeld gaan volgen.

De belangrijkste goudmijnen mikken op een dividendrendement van 2,50% tot 3%. Daarmee willen ze rechtstreeks de concurrentie aangaan met het goud zelf, dat geen dividend oplevert. De uitbaters van goudmijnen streven een zo transparant mogelijke politiek na en dat moet de evolutie van hun koers op langere termijn zeker ten goede komen.

Met de kerst gaan heel wat Amerikanen gouden muntstukken onder de boom vinden, want die zijn tegenwoordig erg geliefd in de Verenigde Staten. Er is nog een ander, eerder onverwacht, artikel dat op de lijstjes met kerstcadeaus prijkt. Wapens zijn momenteel namelijk ook erg populair.

P. James Debney, CEO van Smith & Wesson (SWHC), is een tevreden man. Hij vernam op basis van de cijfers verstrekt door het National Instant Criminal Background Check System, of NICS, dat zijn landgenoten meer wapens kopen dan ooit tevoren. De Federal Bureau of Investigation bevestigde deze trend, de verkopen van vuurwapens zijn in november met 18% gestegen in vergelijking met de maand voordien. Amerikanen kopen niet alleen wapens om zich te beschermen. Zij vinden het bezit ervan ook belangrijk om, indien nodig, de Amerikaanse grondwettelijke rechten te vrijwaren. Immers onderdanen zonder wapens hebben weinig of geen verweer als het tussen het Volk en de Overheid hard tegen hard wordt. Vele Amerikanen bezitten naast handwapens ook oorlogswapens. Deze situatie is echter geen uitzondering. Zo bewaart sinds decennia elke Zwitser zijn oorlogswapens met munitie gewoon thuis.

Het huidige jaar loopt op zijn laatste benen, maar aan spannende gebeurtenissen is vooralsnog geen gebrek. Het zou best kunnen dat we in 2012 nog meer van hetzelfde te zien gaan krijgen. De kans bestaat echter dat de komende weken rustiger gaan verlopen, want iedereen raakt langzaam maar zeker in de eindejaarssfeer.

Toch is het belangrijk om in de gaten te houden wat er tussen nu en 1 januari 2012 gebeurt, wat dit zou de trend kunnen zetten voor wat er volgend jaar ons te wachten staat.

We hebben alvast de secties Gold en Forex van een update voorzien, van dollar, euro tot en met Canadese dollar.

De Euro blijft verzwakken versus de US-dollar ,maar de belangrijkste steunzone moet de euro nog steeds doorbreken.[zie grafiek in abonnee sektie]

Belgische overheidsschuld bedraagt 426 procent van het bbp (TRENDS: dinsdag 13 december 2011)

Onze reële overheidsschuld is 4,5 keer groter dan wat in de officiële tabellen staat.

null

De Belgische overheidsschuld klokte eind 2010 af op 96% van het bruto binnenlands product (bbp). Houd je rekening met de toekomstige uitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg die met het huidige belastingsregime niet gedekt zijn door inkomsten, dan schiet de Belgische overheidsschuld gezwind de hoogte in, namelijk tot zo maar eventjes 426% van het bbp. Onze reële overheidsschuld is dus bijna 4,5 keer groter dan wat in de officiële tabellen staat.

Lees meer in de abonneesectie....


Update dinsdag 13 december 2011


Socialisme en welvaartstaat: RIP

We beleven historische tijden: het einde van zowel het socialisme als de welvaartstaat. De wereld bevindt zich in een diepe monetaire, financiële en economische crisis. Trouwe bezoekers van deze site weten dat we hiermee niets nieuws vertellen. De crisis gaat echter veel dieper dan over het algemeen wordt aangenomen. Er is sprake van een politieke crisis en in extenso zelfs van een crisis van onze beschaving. Achteraf gaat de wereld er helemaal anders uitzien, of we dat nu graag hebben of niet.

Worden de beurskoersen gemanipuleerd? Het zou kunnen van wel, het zou kunnen van niet. Worden de goud- en zilverprijs gemanipuleerd? Zelfde antwoord op deze vraag. Voor Goldonomic zijn deze vragen echter niet relevant. Onze charts houden geen rekening met prijsmanipulatie, die werkt namelijk alleen maar op korte termijn. Onze Points and Figures filteren vakkundig het effect van prijsmanipulatie uit. Zo krijgen we een duidelijk en goed omschreven beeld van wat er zich in de realiteit afspeelt, zonder dat de aandacht wordt afgeleid door bewegingen op korte termijn.

Rondom technische analyse doen heel wat misverstanden de ronde. Het is bijvoorbeeld een groot misverstand te veronderstellen dat technische analyse kan gebeuren op basis van de chart van één aandeel, één grondstof, één obligatie… Conclusies uit technische analyse kunnen alleen worden getrokken wanneer een hele boel charts zorgvuldig worden bekeken. Het is uiteindelijk het totaalplaatje dat telt.  

Veel mensen zijn bankroet, maar ze beseffen het zelf niet. De tijdbom van de derivaten tikt ongenadig verder, als ze ontploft zal ze hetzelfde effect hebben als een atoomboom. Er staan voor een totaalbedrag van 708.000 miljard dollar aan derivatenposities open, terwijl de omvang van de wereldeconomie slechts 65.000 miljard dollar bedraagt. De verhouding is dus volledig scheefgetrokken.

Hetzelfde geldt ook voor de schulden. Er staat ongeveer 210.000 miljard dollar aan schulden open, tegenover slechts 150.000 miljard dollar in assets.

Wie een rekening opent bij een broker – of het nu is om te beleggen in grondstoffen of in aandelen – tekent een contract dat hij of zij er mee akkoord gaat dat de broker het recht heeft om de aandelen en cash op uw rekening te gebruiken als onderpand voor de kredieten die ze u toestaan. Om het eenvoudig voor te stellen: de broker leent geld van de bank aan pakweg 3% om datzelfde geld vervolgens aan u te lenen aan 6%. Opgelet, deze manier van werken is volledig legaal. Uw broker kan ook op zijn naam beleggen met gebruik van uw geld. Die investeringen kunnen bijvoorbeeld in Griekse staatsobligaties zijn, die op dit moment zeggen en schrijven 352% opbrengen. Bij het openen van uw rekening hebt uzelf uw broker toestemming gegeven om dat te doen.

De prijzen voor goederen gaan op het juiste moment naar omhoog en dat moment is bijna daar voor goud. Goud- en zilvermijnen gaan niet achterblijven, ze gaan het voorbeeld van het goud volgen. Geduld wordt altijd beloond wanneer u de juiste posities hebt ingenomen.

Wie volgens onze investment pyramid heeft belegd, kan 2012 met vertrouwen tegemoet zien. Maar vergeet niet dat er u nog een zeer belangrijke taak wacht. Het is namelijk hoog tijd voor een mentaliteitswissel.

Iedereen is nog gewend te denken aan het realiseren van winst/rente op het geld in bezit. Dat is echter niet langer de hoofdbekommernis, het gaat er nu om om uw spaargeld veilig te stellen voor de komende tsunami & holdup. Kies daarom alleen en uitsluitend voor REAL ASSETS en blijf zo ver mogelijk uit de buurt van FIAT CURRENCIES en berg je vermogen POLITIEK VEILIG op. Immers de logica is dat de Banken EN de Overheid samen zullen sneuvelen.  Weet dat voor de Overheid sneuvelt, het ALLES zal doen om de ontbrekende fondsen bij de burgers te komen halen. Napoleon nam al het bezit van de Kerk in beslag en Philips IV (Philips de Goede..???) liet alle Tempeliers ombrengen en sloeg hun eigendommen aan.

Lees meer in de abonneesectie....


Update maandag 12 december 2011


Belgische vastgoedprijzen zijn minstens 25% overgewaardeerd!

Veel van de financiële en economische problemen sinds 2008 zijn begonnen met de grootste zeepbel in de geschiedenis, namelijk die van het Amerikaans vastgoed. Maar niet alleen in de VS zagen we een zeepbel. Nooit voordien waren de huizenprijzen zo snel, zo lang en in zo veel landen gestegen. Traditioneel duurt een vastgoedcyclus 76 jaar: 50 jaar van stijgende prijzen, gevolgd door 26 jaar van prijsdalingen.

De terugval is tot dusver minder algemeen geweest dan de stijgingsfase. In de Verenigde Staten zijn de huizenprijzen vanaf 2006 met 34% gedaald tot het dieptepunt dat eerder dit jaar werd bereikt. In Spanje en Denemarken zijn de prijzen met ongeveer 15% gedaald, maar in de meeste landen zijn de correcties tot dusver beperkt gebleven tot minder dan 10%. Dat was onder andere het geval in het Verenigd Koninkrijk en Italië.

In sommige landen (Australië, Canada, Zweden) zagen we een correctie, waarna de prijzen opnieuw gingen stijgen. Gevolg is dat heel wat vastgoedmarkten nog steeds overgewaardeerd zijn en zodoende kwetsbaar blijven voor een nieuwe correctie. Zelfs de prijs voor de traditionele baksteen in de Belgische maag groeit niet tot in de hemel, hoe graag we dat ook zouden willen geloven.

Volgens de laatste update van de index van de wereldwijze vastgoedprijzen zoals die door The Economist wordt opgesteld, dalen de vastgoedprijzen in acht van de zestien in de tabel opgenomen landen. In 2010 was er nog maar in 5 landen een dalende trend (voor de huizenprijzen van meer landen, kijk op onze website).

Om de risico’s op een verdere prijsdaling te verrekenen, houden we rekening met twee belangrijke parameters. De eerste is de price-to-income ratio, de indicator die aangeeft in hoeverre een huis beschikbaar is voor kandidaat-kopers. De tweede is de price-to-rent ratio, een indicator die kan worden vergeleken met de koers-winstverhouding op de aandelenmarkten. De huizenprijzen reflecteren, zoals aandelen de toekomstige bedrijfswinsten, de verwachte toekomstige opbrengsten van vastgoedbezit. In het laatste geval praten we uiteraard over huurinkomsten. Wanneer beide indicatoren boven hun langetermijngemiddelde noteren, waarbij we data gebruiken vanaf 1975 voor de meeste landen, kan dit betekenen dat de vastgoedmarkt overgewaardeerd is.

Op basis van deze twee indicatoren is er sprake van een overwaardering met ongeveer 25% of meer in Australië, België, Canada, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Zweden. Inderdaad, in de vier eerste gevallen is er zelfs spraken van een grotere overwaardering dan er destijds sprake was in de Verenigde Staten toen de zeepbel daar haar maximale omvang bereikte.

Ondanks een forse prijsdaling liggen de Ierse vastgoedprijzen nog steeds boven hun ‘fair value’, deels omdat ze ongelooflijk overgewaardeerd waren op hun piek en deels omdat inkomens en huur sterk zijn gedaald. Anderzijds zijn de vastgoedprijzen in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland duidelijk ondergewaardeerd. In de late jaren 90 bedroeg de gemiddelde woningprijs in Duitsland het dubbele van de Franse, inmiddels is Duitsland 20% goedkoper.

Vastgoed is niet verplaatsbaar en daarom een melkkoe voor zowel de banken als de overheid, die woning of appartement naar believen kan belasten.

We zijn absoluut tegenstander van de digitalisering van effecten (obligaties, aandelen), probeer in de mate van het mogelijke te vermijden dat men u dergelijke effecten in de maag split. Digitalisering maakt niet alleen een overdreven fiscale aanslag mogelijk, maar is bovendien extreem gevaarlijk vanwege de situatie op de financiële markten vanwege de grote derivatenposities op weg naar een debâcle zijn.

Zowel de euro als de andere Fiat Currencies zijn eigenlijk niets waard. Kijk op de chart en stel vast welke onevenwichten die idioten van de Europese Unie hebben laten onstaan.

Lees meer in de abonneesectie....


vrijdag 8 december


van rompuy charlatanDe vicieuze cirkel blijft maar draaien

Zo zijn nu eenmaal de regels van het spel, snel veranderen zullen ze niet. Het is moeilijk te geloven dat de massa zo naiëf is dat ze blijft luisteren naar de kletspraatjes van die charlatans. There is no such a thing as a free meal, zegt een spreekwoord. Vrij vertaald wil dit zeggen dat alleen de zon voor niets opgaat. Regeren kost nu eenmaal een hoop geld.

De overheid is bovendien een dure vogel: één job in de overheid neemt twee jobs weg in de privé-economie. Hoe meer regelgeving en hoe hoger de belastingen, hoe meer banen er verdwijnen.

Wanneer de druk van de overheid toeneemt, gaan steeds meer ondernemers het land ontvluchten. Ze nemen niet alleen arbeidsplaatsen met zich mee, maar ook onze welvaart. De regering heeft vervolgens weinig andere keuzemogelijkheden dan de belastingen opnieuw te verhogen en nog meer regelgeving in te voeren. Kijk in dat verband maar naar wat er in Griekenland en Italië gebeurt. De vicieuze cirkel blijft maar draaien, want opnieuw gaan nog meer ondernemers hun heil elders zoeken.

Het was een regering die de Berlijnse muur heeft gebouwd en het was een regering die die muur weer heeft afgebroken (de USSR was namelijk bankroet). De overheid was ook de reden waarom zoveel Europeanen destijds uitweken naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig vraagt men zich in de Verenigde Staten af waar al die dappere landverhuizers gebleven zijn. Zijn ze door de media in slaap geluld? Ziet dan echt niemand in dat de voorbereidingen voor de volgende presidentsverkiezingen meer op een circusshow dan op iets anders lijken?

Het zijn de huidige regeringen die waardeloze staatsobligaties uitgeven, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Het zijn de banken die waardeloos geld zomaar uit de lucht plukken. De ironie wil dat de massa haar spaargeld op de meest gevaarlijke plaatsen bewaart: in obligaties en Fiat Money. Toch vreemd!

Lees meer in de abonneesectie....


donderdag 8 december


napoleon dynamiteHoe naif kan men wel zijn.!? Dit is het scenario van wat men tussen vandaag en eind 2013 zal zien.

1. Eerst komt er fiscale amnestie waarbij de overheid probeert elkeen die wat spaargeld heeft in het buitenland te overtuigen ze naar het thuisland terug te brengen.

2. Dan (nu) komt er digitalisering van de effekten waarbij de overheid tot in detail het vermogen van elke inwoner kan bepalen. Wettelijk MOET dit in de EU voor eind 2012 afgerond zijn.

3. Omdat de digitatlisering sneller zou verlopen, beslist de Goede Overheid als incentive de burger die dit uitstelt tot volgend jaar te belonen met 2% taks.

3. Terzelfdertijd begint men te praten over Vermogensbelasting en Kapitaalswinstbelasting. De schatkist is leeg en het geld moet van  ergens komen.....en een verhoging van de Onroerendgoed taks is ontoereikend.

4. Eind 2012 heeft de naive kudde het maximum aan spaargelden in het thuisland op een digitale rekening staan. De Overheid drukt op ENTER, weet met de slag wie wat heeft en de Uitzonderlijke maatregel van Vermogensbelasting en Kapitaalswinstbelasting wordt doorgevoerd.  (in het geval dat de lokale overheid ergens nog twijfelt, legt het IMF zijn eisen op...)

5. Omdat dit niet volstaat, wordt gebruik gemaakt  van de Hyperinflatoire depressie om "ter bescherming van het algemeen Welzijn"  om een nieuwe operatie Gutt door te voeren. Praktisch komt dit neer op een ongekeerde Euro operatie waarbij de hardwerkende en sparende burger op straat wordt gezet.

6. De minister van financien beslist om over te gaan tot een herschikking van de schuld. De terugbetaling van de schuld (teminste wat er na de hyperinflatie van overschiet) wordt voor 150 jaar uitgesteld en men blijft een lage rentevoet uitbetalen. Hiermee wordt de schijn nauwelijks gered. De schuld wordt zoals steeds in de schoenen van iemand anders geschoven. Mogelijks komen deze keer weer de banken aan de beurt. Het financieel geheugen van de massa is immers onbestaand en de minister die deze beslissing neemt wordt in de geschiedenisboeken omschreven als een "Held voor het Vaderland".

7. Alwie eind 2011 een deel van de 6 miljard Belgische schuld kocht voelt zich bedrogen (om het beleefd te houden). In de krant leest je elke dag opnieuw dat iemand zich het leven nam....net zoals de tijd van toen, na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer in de abonneesectie....


woensdag 7 december


Wie gaat ons uit deze rotzooi halen?

Je hoeft helemaal geen Einstein meer zijn om te begrijpen dat er iets volledig mis is met ons financieel systeem, de economie en de wereldpolitiek. Onze beleidsmakers hebben er een potje van gemaakt en de vraag is wie ons uit deze rotzooi gaat kunnen halen. Wie hieromtrent een idee heeft, mag het ons altijd laten weten.

Beleggers hoeven niet langer te proberen om een manier te vinden om hun geld in waarde te laten verdubbelen op een zo kort mogelijke tijd, die tijd behoort definitief tot het verleden. Het komt er nu alleen nog maar op aan om de spaarcenten veilig te stellen en dat zal in de komende jaren zo blijven.

Niet alleen zal u beroep moeten doen op onze expertise en ervaring, maar het vergt ook een verandering in het mentaliteitsproces. Sommige mensen zoeken nog steeds het hoogste rendement op hun spaargeld, een attitude die volledig achterhaald is door de feiten. Wie het spel graag veilig, mag niet te snel aarzelen. Breng de centen in veiligheid alvorens de overheid er beslag op kan leggen, ze is namelijk van plan om de legale ontsnappingsroutes volledig af te sluiten.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheepten de Europeanen al hun goud naar de Verenigde Staten, waar het buiten bereik was van de lokale overheden. Hongarije beleefde een extreme periode van hyperinflatie omdat Hitler beslag legde op het Hongaarse goud.

Vandaag gaat Europa dezelfde weg op als Hongarije jaren geleden. Het is dus zaak om voorzichtig te zijn en de situatie op de voet te blijven volgen. Laat u niet verrassen en breng uw geld zo snel mogelijk in veiligheid. Onze investment pyramid leert u hoe dat moet.

Zwitserland gold als een veilig land, maar is dat niet langer. De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse zijn zo verweven met het wereldwijd financieel systeem dat ze steevast op de eerste rij staan wanneer er ergens klappen worden uitgedeeld wat betreft derivaten of andere gevaarlijke producten. Banken als UBS en Credit Suisse zouden we dan ook grondig blijven wantrouwen.

Kredietrating worden verlaagd aan hetzelfde tempo als er in de Verenigde Staten banken worden gesloten. De situatie is zo slecht geworden dat het zelfs saai wordt om er over te schrijven. Focus u daarom op waar het werkelijk over gaat: het veiligstellen van uw spaargeld.

Lees meer in de abonneesectie....


dinsdag 6 december


Ook Portugal plundert de pensioenen van zijn burgers

Wie is als volgende aan de beurt? Na Hongarije en Ierland plundert nu ook Portugal de pensioenen van zijn burgers. De regering stemde in met de transfer van de activa van de vier grootste Portugese banken naar de balans van de staat. Die activa zijn noodzakelijk om het gat op de begroting te dichten, anders voldeed het land niet aan het objectief van een deficiet van 5,90% van het BBP. Deze voorwaarde is opgelegd in het kader van de 78 miljard euro die het land aan steun mocht ontvangen. Ter herinnering: het Portugees begrotingsdeficiet bedroeg in 2010 nog 10% van het BBP.

Staatssecretaris Helder Rosalino stelt dat de maatregel ruimschoots volstaat om het begrotingsobjectief voor 2011 te realiseren. Portugal heeft naar eigen zeggen de Europese Unie en het IMF gewaarschuwd dat het wel degelijk om een eenmalige maatregel gaat.

Hierbij dient wel opgemerkt dat het budget voor 2010 werd beïnvloed door het overhevelen van drie pensioenplannen van Portugal Telecom naar de overheid. De verplichtingen verbonden aan die transfer gelden (alleszins voorlopig) nog niet. Maar dat komt nog wel. Belastingen, belastingen, legale diefstal, belastingen, inflatie, hyperinflatie… Het betreft hier een holdup die bij volle daglicht wordt gepleegd. Niemand lijkt dit te begrijpen.

Gerard Celente verwacht een economische staat van beleg en een bank run na de feestdagen. Wie is Gerard Celente?, horen we iemand vragen. De man is als trendswatcher heel bekend aan de overkant van de Atlantische Oceaan. De banken hebben geen geld of goud meer, alleen een heleboel problemen.
Een bank run is wanneer een groot aantal klanten van de bank op hetzelfde moment hun deposito’s willen terughalen omdat ze geloven dat de bank insolvabel is of dat gaat worden. Wanneer een bank run begint, krijgt deze beweging vanzelf een eigen momentum, dat meestal de vorm heeft van een zelfvervullende voorspelling. De klanten denken dat de bank failliet gaat en daarom gaat ze ook failliet. Hoe meer mensen hun geld terug willen, hoe groter de kansen dat de bank over kop gaat. Daardoor gaan nog meer mensen hun geld opeisen en de vicieuze cirkel begint te draaien. De bank in kwestie destabiliseert en zal op een bepaald moment failliet gaan. [zie goldonomic.com voor de video clip]

Als je denkt dat je geld veilig is als je het onder je matras bewaart, dan heb je het helemaal mis. Alwie tijdens en na WW II zijn geld zo bewaarde, die speelde het kwijt. Dit scenario speelde zich af en in Nederland en in Belgie (operatie Gutt). wie niet de moeite doet om een specialist terzake aan te spreken, die zal tijdens de komende jaren zware verliezen lijden.

geldzuivering

Lees meer in de abonneesectie....


maandag 5 december


Groene gordel rond Europa wordt steeds sterker

draculaDe plaats waar u uw geld bewaart, wordt bijna even belangrijk als de manier waarop u datzelfde geld bewaart. Opgelet, we breken hier geen lans om belastingen te ontduiken, wel integendeel. Wat we bedoelen, is dat u uw geld op zo’n manier moet opslaan dat u en u alleen zeggenschap hebt over uw spaarcenten.

In Europa en zelfs in Zwitserland worden er steeds vaker overeenkomsten gesloten tussen de banken en de overheden, waardoor laatstegenoemden aan het geld kunnen. De echte eigenaar van het geld krijgt steeds minder te zeggen. Mijn vader had daar een passende uitdrukking voor ‘legale diefstal’. Weet dat het nog steeds mogelijk is om je hiervoor te beschermen. Wij weten precies HOE!

Alle secties van de Commodities (energie, agriculturals, non-ferro's, inflatie index) kregen een update. Hier stellen we voorlopig nog geen deflatiesignalen vast.

De Europese groenen mogen alvast één succes boeken: de groene gordel rond Europa wordt steeds sterker. Bij de verkiezingen in Marokko en Tunesië maakten de moslimpartijen een goede beurt. Daarnaast weten we dat Algerije traditioneel sterk op de islam is gefocust. Algemeen wordt verwacht dat de islampartijen bij de verkiezingen in Libië en Egypte eveneens goede resultaten gaan boeken. Frankrijk, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een belangrijke meerderheid van niet-Europees georiënteerde inwoners. In sommige delen van de Europese hoofdsteden zou men de indruk krijgen zich in één of andere Noord-Afrikaans land bevinden.

Er zijn er nog maar weinig die zich herinneren dat graaf Dracula (inderdaad, die van de vampieren) er destijds in slaagde om de invasie van de islam vanuit het oosten stop te zetten. Slechts 250 jaar geleden dicteerde de islam nog steeds de wet in dele van Spanje (Andalousië, met als centrum onder andere Granada). De demografische ontwikkelingen kunnen een belangrijke rol in het verhaal gaan spelen tijdens de komende depressie. De kans is namelijk klein dat de islamgeoriënteerde bevolking zich braaf en kalm zal houden als de tijden economisch harder worden.

Zodra Syrië, Afghanistan en Pakistan in de handen van de extreme islam belanden, kan het de beurt aan het westen zijn. Daarbij wordt Israël mogelijk de lont aan het kruitvat. Onthoud dat een oorlog altijd bijzonder welkom is tijden waarin geen andere uitweg meer is. De werkloosheidscijfers gaan dalen en bovendien krijgt de overheid de kans om onpopulaire maatregelen te nemen.

Hoop doet natuurlijk leven en ook ditmaal kan worden gehoopt dat alles koelt zonder blazen. Rome staat echter in brand, het gepeupel heeft zijn boerderijen al verlaten om gratis brood in de eeuwige stad te gaan opeisen. Daarnaast worden er spelen georganiseerd om de mensen te amuseren. Herkent u de situatie? Waarom werken en zich moe maken als de overheid toch alles voor ons doet, meestal gratis. Alleen idioten werken en betalen belastingen, die mentaliteit heeft ook hier ingang gevonden. Mooie liedjes duren echter niet lang, loontje komt vroeg of laat om zijn boontje.

Inmiddels is het duidelijk geworden waarom de wisselkoers tussen dollar en euro stabiliseert.

Lees meer in de abonneesectie....


vrijdag 2 December 2011 -


filips de schoneDe term Vrijdag de 13de kennen we omdat het net op een vrijdag de 13de was dat de franse koning Filips de Schone opdracht gaf alle tempeliers (rijke middenstanders van toen) aan te houden, deels te vermoorden en hun eigendommen te storten in de lege schatkist...zodat de man zijn schulden ermee kon betalen. De geschiedenis herhaalt zich met Di Rupo de Schone....ironisch niet?!

Di Rupo brengt vermogens in kaart

Nu  de details van de begroting stilaan duidelijk worden, neemt de vrees  toe dat de toekomstige regering-Di Rupo de vermogens van de Belgen in  kaart wil brengen. Uit de teksten van het begrotingsakkoord die De Tijd  kon inkijken, blijkt dat enkele ingrepen in die richting gaan.

'Er  worden stappen gedaan in de richting van een vermogenskadaster', zegt  Michel Maus, hoogleraar Fiscaal Recht aan de Vrije Universiteit Brussel  en de Universiteit Antwerpen.

Di  Rupo en de onderhandelaars spraken af dat gezinnen met hoge vermogens  extra worden belast. Het gaat om iedereen die per jaar meer dan 20.000  euro roerende inkomsten (uit dividenden en intresten) verdient. Die  gezinnen worden voor de schijf boven 20.000 euro onderworpen aan een  extra taks van 4 procentpunten. In plaats van de verhoogde voorheffing  van 21 procent op intresten bijvoorbeeld moeten zij 25 procent betalen.

Paul  Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs  (VFB), vreest dat de vermogenswinstbelasting minder onschuldig is dan  men denkt. 'De enige manier om die extra taks te ontwijken, is doorgeven  aan uw bank dat u minder dan 20.000 euro roerende inkomsten ontvangt',  zegt Huybrechts. De bank geeft die gegevens vervolgens door aan de  Nationale Bank. Wie liever geen inzage geeft in zijn inkomsten, betaalt  de extra taks sowieso.

Effecten : tegen eind 2012 MOETEN alle effekten gedigitaliseerd zijn (of lees vanaf dan kunnen deze met een klik op "Enter" wettelijk ontvreemd worden)

Dat  de toekomstige regering erop uit is inzage te krijgen in de vermogens,  valt ook af te leiden uit de invoering van een taks voor al wie effecten  aan toonder omzet in gedematerialiseerde effecten. Die wordt van kracht  op 1 januari. Zo worden beleggers aangespoord nog dit jaar hun effecten  aan toonder op een effectenrekening te zetten. Nu het bankgeheim is  opgeheven, kan de fiscus op die manier inzage in die rekeningen krijgen.  'Ook dat is een stap richting vermogensregister', zegt Huybrechts.

De  taks bedraagt 1 procent in 2012 en 2 procent in 2013. Hij moet volgend  jaar 30 miljoen opbrengen en 60 miljoen het jaar nadien.

Een derde maatregel uit de begroting is de verplichting buitenlandse rekeningen aan te geven aan de Nationale Bank.

In  onderhandelaarskringen wordt toegegeven dat het de bedoeling is 'een  aantal gegevens te centraliseren', maar dat het 'te verregaand' is te  concluderen dat gewerkt wordt aan een vermogenskadaster.

Nigel Farage is inmiddels een welbekend figuur, onder andere vanwege zijn kritiek op EU-president Van Rompuy. Farage kennen we vooral als een notoir euroscepticus.

In onderstaande video wordt duidelijk dat de leden van het Europees Parlement zich weinig of niets gelegen laten aan de Europeanen, Europa of de euro. Bedroevend is de geringe aanwezigheid van de parlementsleden, het interesseert hen gewoon niet.

Veel Amerikaanse kijkers waren geshockeerd toen ze zagen hoe zorgeloos er met onze democratie wordt omgesprongen. Dit is simpelweg een schande voor de mensheid, een kaakslag voor al wie zich Europeaan noemt. Het lijdt weinig twijfel dat onze politici ons schaamteloos met belastingen kan doodgooien wanneer ze nog meer geld nodig hebben.

Voorbeelden uit het verleden zijn er genoeg. Napoleon aarzelde niet om de goederen van de kerk aan te slaan toen hij geld nodig had, Filips de Goede joeg de Tempeliers genadeloos over de kling om aan hun centen te raken. Inderdaad: het geld dat stom is, maakt recht wat krom is. Zal het deze keer anders zijn? We hopen het voor u, maar we geloven er geen snars van.

Wall street is dinsdag en woensdag samen met 800 punten gestegen, dit na een key reserval. Herinner u dat ik vorige week al een forse rally op de beurzen in het vooruitzicht stelde? Mijn voorkeur ging toen uit naar Noord-Amerikaanse aandelen en die voorkeur bleek terecht.

Het is een spijtige zaak dat de man in de straat liever luistert naar wijsneuzen, mooipraters, charlatans en gladde marketingjongens. Die probeerden ons aan het verstand te brengen dat we op een ramp (een zogenaamde Black Swan) afstevenden, wat dus (nog) niet het geval bleek te zijn.

Praatjesmakers zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Wees echter verstandig en spendeer liever 400 euro aan gefundeerd financieel advies. Een abonnement op www.goldonomic.be zult u zich niet beklagen, dat geven we op een briefje. De archieven van onze site gaan terug tot 2004 en vertellen u klaar en duidelijk wat u moet doen. Onze Investment Pyramid helpt u door de moeilijkste dagen heen.

Lees meer in de abonneesectie....


donderdag 1 december


Niemand het beter verwoorden dan Kevin van het Beleggingsblad beursparels.

criminelen

Bezitters of investeerders in Europees vastgoed (België, Frankrijk en Nederland) moeten beseffen dat we duidelijke aanwijzigingen hebben dat de markt aan het opdrogen is. We adviseren hen om niet te proberen tegen de stroom in te gaan. Wees voorbereid om huizen en appartementen aan een discount te verkopen. Het alternatief is dat u tientallen jaren met uw bakstenen gaat blijven zitten.

De belastingen op vastgoed gaan worden opgetrokken, de kosten voor het onderhoud zullen gaan stijgen. Real Estate is een High Order Capital Good en de warden van deze goederen komen altijd scherp naar omlaag tijdens periodes van hyperinflatoire depressies.

In Belgie is de regering met Di Rupo & zijn 40 rovers de vermogensbelasting samen met een pak lekkers aan belastingen aan het voorbereiden: in 2012 en vooral 2013 zal de bende zwaar toeslaan. De schatkist is leeg en weet dat destijds Filip de Goede er niet voor terugdeinsde alle Temepeliers te vermoorden op Vrijdag de 13de om zo met hun fortuin een deel van de schulden te kunnen betalen. Napoleon nam gewoon alle eigendommen van de Katholieke Kerk in beslag! Wie nu blijft geloven in de charlatans uit de Wetstraat droomt dat er niets zal gebeuren zal straks in een plas zweet uit zijn nachtmerrie ontwaken. Dit allemaal zal een pak meer kosten dan de luttele $ 575 voor een abonnement op Goldonomic.

Lees meer in de abonneesectie

 woensdag 7 december


Wie gaat ons uit deze rotzooi halen?

Je hoeft helemaal geen Einstein meer zijn om te begrijpen dat er iets volledig mis is met ons financieel systeem, de economie en de wereldpolitiek. Onze beleidsmakers hebben er een potje van gemaakt en de vraag is wie ons uit deze rotzooi gaat kunnen halen. Wie hieromtrent een idee heeft, mag het ons altijd laten weten.

Beleggers hoeven niet langer te proberen om een manier te vinden om hun geld in waarde te laten verdubbelen op een zo kort mogelijke tijd, die tijd behoort definitief tot het verleden. Het komt er nu alleen nog maar op aan om de spaarcenten veilig te stellen en dat zal in de komende jaren zo blijven.

Niet alleen zal u beroep moeten doen op onze expertise en ervaring, maar het vergt ook een verandering in het mentaliteitsproces. Sommige mensen zoeken nog steeds het hoogste rendement op hun spaargeld, een attitude die volledig achterhaald is door de feiten. Wie het spel graag veilig, mag niet te snel aarzelen. Breng de centen in veiligheid alvorens de overheid er beslag op kan leggen, ze is namelijk van plan om de legale ontsnappingsroutes volledig af te sluiten.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheepten de Europeanen al hun goud naar de Verenigde Staten, waar het buiten bereik was van de lokale overheden. Hongarije beleefde een extreme periode van hyperinflatie omdat Hitler beslag legde op het Hongaarse goud.

Vandaag gaat Europa dezelfde weg op als Hongarije jaren geleden. Het is dus zaak om voorzichtig te zijn en de situatie op de voet te blijven volgen. Laat u niet verrassen en breng uw geld zo snel mogelijk in veiligheid. Onze investment pyramid leert u hoe dat moet.

Zwitserland gold als een veilig land, maar is dat niet langer. De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse zijn zo verweven met het wereldwijd financieel systeem dat ze steevast op de eerste rij staan wanneer er ergens klappen worden uitgedeeld wat betreft derivaten of andere gevaarlijke producten. Banken als UBS en Credit Suisse zouden we dan ook grondig blijven wantrouwen.

Kredietrating worden verlaagd aan hetzelfde tempo als er in de Verenigde Staten banken worden gesloten. De situatie is zo slecht geworden dat het zelfs saai wordt om er over te schrijven. Focus u daarom op waar het werkelijk over gaat: het veiligstellen van uw spaargeld.

We wisten al in 2007 dat er problemen waren, maar de politieke en financiële leiders geven nu pas toe dat ons financieel systeem zich in problemen vindt. Ontkennen is moeilijk, want de crisis staat nu voor onze deur. Hoofd van het IMF Christine Lagarde waarschuwt dat alle landen in de wereld, beginnende vanuit Europa, het risico lopen met een depressie te worden geconfronteerd. Volgens Lagarde is geen enkele economie immuun voor de crisis, die overigens nog steeds aan het escaleren is.

Standard and Poor's verlaagde het advies voor 10 Spaanse banken, dit als gevolg van het toepassen van nieuwe criteria voor de ratings. Anderzijds verklaarde het Frans officieel agenda van de statistiek INSEE dat de economie in dat land in de laatste drie maanden van dit jaar in een recessie gaat verzeilen. Ook het eerste kwartaal van volgend jaar belooft een recessiescenario te laten zien. Frankrijk, Italië en Spanje worden met oplopende financieringskosten geconfronteerd. Veel beleggers vrezen dat één van deze drie landen het volgende gaat zijn dat hulp nodig heeft.

Volgens de topman van de Franse centrale bank Christian Noyer zouden de ratingagentschappen beter de Britse kredietverlaging verlagen alvorens ze dat met de Franse doen, want de Britse economie is zwakker dan de Franse. US agency Standard and Poor's waarschuwde Frankrijk echter onlangs dat de rating naar omlaag als gevolg van de eurocrisis en de moeilijke economische gang van zaken.

Jaren geleden hebben we al voorspeld wat er te gebeuren staat. De banken hollen de kern van ons financieel systeem uit, het systeem zoals we dat al gekend hebben is gedoemd om te verdwijnen. Tijdens dat proces gaan fortuinen worden verloren (bij zij die winst in Fiat Currencies nastreven) en fortuinen worden verdienen (door zij die veiligigheid nastreven).

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."