03
september
2012

GOUDPRIJS VOOR DE KOMENDE 16 JAREN

FINANCIEEL NIEUWS

DR. DAVID EVANS, 23 MEI 2012 - EEN OPTIMISTISCH SCENARIO -

Het hoge tempo van ontwaardering van papieren valuta zorgt ervoor dat de trend van de goudprijs stevig zal blijven oplopen totdat rentetarieven fors gaan stijgen tot misschien wel 15% in 2028.

Goud is een monetair metaal. Het is de voornaamste niet- overheid valuta en evolueerde in de marktplaats tijdens de afgelopen 5.000 jaren.

Als u glimmend geel spul voor sieraden wilt, zijn er voldoende goedkopere alternatieven - juwelen worden van goud gemaakt omdat het waardevol is en goud is waardevol omdat het geld is. Goud is niet een grondstof zoals tarwe of ijzer, omdat het niet op raakt - bijna al het goud dat ooit is gedolven is nog altijd beschikbaar voor de verkoop tegen de juiste prijs. Goud is ook geen investering die goederen en diensten produceert, zoals boerderijen of fabrieken - het is slechts een ruilmiddel, net als geld.

Goud wordt een goede investering zodra andere valuta falen, hoge inflatie kennen en ontwaarderen. Dit is één van die momenten.


Geld productie

Er is vandaag de dag veel meer geld in omloop dan 30 jaar geleden; een miljard was voorheen een boel geld, nu praten we al echter over triljoenen. Iemand heeft dus veel geld geproduceerd.

In het moderne geldsysteem, zijn er twee soorten 'geld'. Eerst is daar basisgeld, dit is fysiek geld of de nummers van een bankrekening bij een centrale bank. Het is uit het niets ontstaan door overheden, door fiat. Technisch zijn er geen beperkingen voor vervaardiging, maar in de praktijk wordt het gemodereerd door de wens geen inflatoire verwachtingen te wekken. Het is ongeveer 5 - 10% van het geld van vandaag de dag.

Daarnaast is er bankengeld, dit zijn nummers van bankrekeningen van commerciële banken. In feite is bankengeld een kwitantie voor basisgeld - als u $100 dollar stort laat de bank een nummer in uw bankrekening stijgen met 100 (de banken zelf noemen dit geld "credit", dit kan verwarrend zijn omdat "credit" ook andere betekenis heeft). Een klein beetje bankengeld wordt gecreëerd door deposito's in contanten, maar het overgrote deel wordt gecreëerd als commerciële banken leningen verstrekken - dit doen zij simpelweg door het vergroten van de nummers in bankrekeningen. Zo wordt bijna al het bankengeld uit het niets gecreëerd door commerciële banken wanneer zij leningen verstrekken. (De banken vragen rentevergoedingen over het nieuw gecreëerde bankengeld - geweldig businessmodel!) Bankengeld draagt bij aan circa 90 - 95% van het geld van vandaag. De meeste commerciële transacties van vandaag zijn slechts bewegingen tussen bankrekeningen.

De productie van bankengeld door uitlenen wordt beperkt door het overduidelijke probleem dat als een bank meer uitgeeft dan dat het contant geld heeft, dat te vele klanten mogelijk geld tegelijkertijd kunnen opnemen en dat de bank dan failliet zou zijn - zonder geld, terwijl het geld schuldig is aan haar rekeninghouders. Het is door trial-and-error al lang welbekend, dat in normale omstandigheden banken ongeveer 10x zoveel kunnen uitgeven (leningen maken van bankengeld) dan dat er basisgeld is, omdat niet alle rekeninghouders tegelijkertijd hun gelden opnemen. Centrale banken en overheden garanties reduceren deze risico's nog verder en moderne bankenruns zijn zeldzaam.

De ratio tussen bankengeld en basisgeld illustreert het idee dat basisgeld met een vermenigvuldigingsfactor van 10 wordt vergroot door bankengeld. Dit wordt Fractioneel reserve bankieren genoemd. Echter sinds omstreeks 1990 werd de productie van bankengeld in westerse landen beperkt door het Baselakkoord, dit stelt een limiet aan de hoeveelheid bankengeld wat door een commerciële bank kan worden gecreëerd. Hiervoor wordt een formule gebruikt, voornamelijk gebaseerd op eigen vermogen van de bank, risiconiveau van de leningen en de hoeveelheid deposito fondsen. Hoewel banken technisch gesproken nog altijd moeten voldoen aan de reserveverplichtingen, zij zijn voornamelijk irrelevant als gevolg van moderne praktijken zoals uitlenen van reserves en "retail sweep". Het Baselakkoord kan losjes worden gezien als het beperken van de ratio van bankengeld gecreëerd door commerciële banken, tot ongeveer 20 keer de hoeveelheid basisgeld in circulatie.

Dus de huidige overheid valuta's zijn fiat gebaseerd, vergroot door een gemodificeerd Fractioneel reserve systeem. Beide delen creëren geld uit het niets: basisgeld wordt door centrale banken gecreëerd en bankengeld door de commerciële banken. Historisch gezien is elke systeem waar geld uit het niets kan worden gecreëerd instabiel, omdat het uiteindelijk ernstig ontwaart - zij neigen circa 50 jaar te duren. Elk deel van ons huidige systeem is wankel, het huidige systeem is slechts 41 jaar oud. Wat kan er fout gaan?

Onze schuldencrisis

Ons huidige geldsysteem startte feitelijk in 1971, toen Richard Nixon de laatste link met goud doorbrak, dit stond onbeperkte creatie van basisgeld voor de eerste keer in het westen toe. De stagflatie van de jaren '70 hadden te maken met de inflatoire gevolgen van de jaren '60, toen werd het systeem gereset in 1980 met 20% rentestanden - dit zorgde voor een stop in geldproductie door het erg duur te maken.

Banken en overheden gingen toen door met het opblazen van de grootste en meest wereldlijke zeepbel in de geschiedenis, door (1) het zo laag als mogelijk houden van de rentetarieven zodat CPI niet steeg maar het asset inflatie negeerde, (2) het aanpassen van bankregels om geldproductie nog gemakkelijker te maken en (3) het antwoorden op elke crisis door iedereen te redden met goedkope leningen van nieuw geld.

We kunnen de grootte van de zeepbel meten. Sinds het overgrote deel van geld bankengeld is, gecreëerd door lenen, is dit geld ruwweg de hoeveelheid van alle schulden, zowel overheid- als privaat. De grootte van de economie is haar BBP, dus de grootte van de zeepbel is de schuld-tot-BBP ratio (voor alle schulden, niet slechts de schulden van de nationale overheden). We zullen de VS cijfers bespreken, omdat deze eenvoudig toegankelijk zijn en van goede kwaliteit, maar de ratio's van andere westerse landen zijn vergelijkbaar.

Normaal gesproken is de ratio ongeveer 150% - de hoeveelheid geld is ongeveer 1,5 keer BBP. Er zijn twee opmerkelijke uitzonderingen. De eerste waren de roerige jaren '20, toen de ratio's stegen. Op 235% in 1929 viel de markt uit elkaar en luidde de Grote Depressie in van de jaren '30. De ratio herstelde tot normaal op 150% in 1950, een sterke reële groei volgde.

De tweede uitzondering startte in 1982, toen de ratio opnieuw begon te stijgen. In 1987 bereikte het 235% en opnieuw was er een marktcrash. In vergelijking met 1929 toen de centrale banken de geldvoorraad snel lieten afnemen toen bedrijven en banken omvielen, overspoelde de Fed voorzitter Alan Greenspan de markt met liquiditeit. De reële economie ontdeed zich ogenschijnlijk binnen enkele jaren van de marktcrash, de ratio vervolgde haar weg naar boven, met een sterke stijging tot 2008 met een piek van 375%.

Nu kan niets voor altijd wegkeren van haar normale waarde, maar waarom stopte de ratio met stijgen in 2008?

Lees verder over het wat nu?, waarvoor onze politici zullen kiezen, waarom goud en voorspellingen tot 2028 het volledige artikel in onze abonneesectie...klik hier...

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."
Cron Job Starts