31
maart
2024

Goud-obligaties, een oude truuk!

Goud-gegarandeerde- obligaties, de oude overheidstruuk is weer in !

Goud-gegarandeerde-obligaties, de oude overheidstruuk met de aap uit de mouw is weer in !

Kopen van obligaties gedekt door goud is hetzelfde als je fysiek goud aan derden uitlenen. Voor hetzelfde geld kan je evengoed je goud gewoon wegschenken. 

Het idee van obligaties en/of zelfs staatsobligaties (treasuries, gilts) gedekt door goud uit te geven is zo oud als de straat. Op deze manier probeert de overheid stiekem het goud van haar burgers  te stelen. Verbazingwekkend is dat ze telkens opnieuw erin slaagt haar burgers met dezelfde truuc te vangen. Burgers hebben een erg kort financieel geheugen...

Opvallend is dat de ervaring over hoe en wat de Overheid in het verleden haar onderdanen bestolen heeft, niet aan de volgende generaties wordt medegedeeld. Of is het eerder zo dat de jonge generaties de verhalen van vader en grootvaders gewoon weggewaaien!?. Wat gedurende de jaren 20tig gebeurde, is iets van de tijd van toen en gebeurt volgens de 3de en 4de generatie nooit meer. Dingen zoals de operatie Gutt (na WW II) en Staatsmoratoria (Geunifieerde schuld-grootste belgische staatsschuld ooit) (verzaken door de overheid aan haar schulden) zijn volgens hen uitzonderlijk en de Overheid zal er wel voor zorgen dat in de toekomst zoiets nooit meer gebeurt.!? (blijkbaar is men Cyprus en Fortis ook al vergeten...)

De slechte economische situatie van Turkije samen met de vrije val van de Turkse Lira heeft er mede toe geleid dat de overheid met een truuk uit de jaren 20tig nu opnieuw probeert om het goud van de turkse bevolking in te palmen. Alles geschiedt met de glimlach, want de Turk met de Fez wordt voorgeschoteld dat dit een middel is om met zijn goud meer geld te verdienen. De bedoeling van de Overheid is echter om de grote voorraden goud van turkse privé-handen (lees: de burgers) in handen te krijgen.

De Turkse centrale bank lanceert twee beleggingsinstrumenten voor fysiek goud, dezelfde soort instrumenten die voor beide wereldoorlogen al gebruikt werden door het Ottomaanse rijk. Maar ook door de Russen en de Chinezen...en vele andere landen.

Het princiep is eenvoudig: je geeft je fysiek goud, gouden munten en juwelen af aan de Overheid (via de Banken). Het wordt gewaardeerd op op basis van de waarde wordt een Interest uitgekeerd. Hoe duurder het goud, des te meer rente je krijgt.

Het nieuwe Ottomaanse rijk (het Turkije van Erdogan) geeft met dit goud als onderpand een obligatie uit: "gedekt door goud".  Dit alles wordt op de markt gebracht via een uitgekiend marketingsysteem dat het volk (de IDIOTEN) zogezegd de kans biedt om een tweede inkomen te realiseren via het goud dat ze zolang onder de matras bewaren. Het geld dat wordt genenereerd door de goud-obligatie, zal gebruikt worden om de economie te stimuren. 

De Turkse regering wil een goudobligatie uitgeven waarbij de Turken rente krijgen op hun goud. Die rente zou tijdens de looptijd van de obligatie in Turkse lira’s uitbetaald worden, afhankelijk van de evolutie van de goudprijs. Het instrument is een soort certificaat dat de bezitters van fysiek goud en juwelen de kans biedt om rente op te strijken voor goud dat wordt gedeponeerd bij een bank die als tussenpersoon fungeert.  Voor wie het nog steeds niet begrepen heeft, de Turkse staat biedt aan alle Turken die hun goud binnen levert, een rente op de goudwaarde en de belofte het goud later aan de burgers te restitueren.

Nota:

  • In Europa en de VS zijn veel eigenaars van fysiek goud vaak zo dom dit uit te lenen (LEASEN heet het) aan een derde, niet beseffend dat de kans dat ze  hun goud nooit zullen terug zien, erg groot is.
  • Ik kreeg bij het begin van mijn carrière vaak (waardeloze) obligaties binnendie door goud gedekt waren. Sommige daarvan bewaar ik in een blikken doos (enkele hebben een verzamelwaarde van soms 10.000 dollar of meer)
  • De meeste obligaties gedekt door goud werden uitgegeven in de jaren 20, de jaren die de Grote Depressie vooraf gingen.
  • Bit-goud en dergelijke zijn even gevaarlijk als goud-gegarandeerde obligaties.
  • Bewaar je FYSIEK goud enkel in een KLUIS die buiten het banksysteem en buiten politiek bereik ligt. Onder een kabouter bewaren in je tuin, zal je niet redden op de dag dat je goud verzilverd dient te worden.
chinese railway gold bond greek 1924 gold bond
   
chinese gold loan 11913 gold bond 5pc

 

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."
Cron Job Starts