30
april
2023

Glass–Steagall Act

1933 Banking act

FDICDe Banking act van 1933 was een wet die de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC)opgericht heeft in de United States en introduceerde bancaire hervormingen waarvan sommige werden ontworpen om speculatie[1]  te controleren.  Het is het meest bekend als de Glass-Steagall Act , na zijn wetgevende sponsors, Carter Glass en Henry B. Steagall.

Sommige bepalingen van de wet, zoals de Verordening Q, die de  Federal Reserve de mogelijkheid gaf om de rente te reguleren in spaarrekeningen, werden ingetrokken door de Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act van 1980. Bepalingen die een verbod oplegde aan een bank holding andere financiële ondernemingen te bezitten, werd ingetrokken op 12 november 1999 door de Gramm–Leach–Bliley Act. [2][3]

De intrekking van de Glass-Steagall Act van 1933 verwijderde effectief de scheiding die voorheen bestond tussen Wall Street investeringsbanken en depositobanken. Sommigen vinden dat dit de schade, veroorzaakt door de ineenstorting van de subprime hypotheekmarkt, verergerde en die hebben geleid tot de  financiële crisis van 2007–2010.[4]

Na de Hyperinflatie, de economische en financiële crisis in Chili, werd een soortgelijke Banking Act van 1933 in het leven geroepen om de deposanten te beschermen. Een dergelijke wet is een belangrijke WET VOOR EEN ENIG STABIEL EN GEZOND FINANCIËLE SYSTEEM. Banken zouden niet mogen worden toegestaan ​​om te speculeren op alle mogelijke manieren met de deposito's van hun klanten.

Er zijn twee soorten contracten die een deposant kan hebben met zijn bank. Slechts één daarvan kan de bank gebruiken voor andere zaken. Vandaag is de lijn tussen beide contacten gewist en heeft een zeer gevaarlijke situatie gecreëerd.

 

Categories: Financieel Nieuws, Dagelijkse research, Academie, economie, geld en kapitaalmarkten

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."