15
december
2023

Centrale banken failliet!?

De Centrale banken staan SCHAAKMAT...er is geen weg meer terug!

De balansen van de FED en andere centrale banken zijn sinds 2007 verviervoudigd, meer bepaald (voor de FED) van 3.500 miljard dollar naar 14.000 miljard dollar. De ECB, BoJ, BoE volgen dezelfde trend.

Logisch dat deze instanties graag CBDC zien komen....

Maar wat wil dat precies zeggen? Om te voorkomen dat het financieel systeem implodeerde zagen de centrale banken zich gedwongen om 10.000 miljard dollar uit de lucht te plukken door allerlei activa's in te kopen. Het zijn net die aankopen die de balansen van de centrale banken zo verzwaard hebben.

Het is alsof God verbiedt dat er een berenmarkt komt.

De Centrale Bankiers hebben - teneinde een daling van de beurs-koersen te verhinderen - dan ook werkelijk alles gekocht wat enigszins mogelijk was (en blijven dit doen). Tot aandelen toe. En dat doen de centrale bankiers omdat ze maar al te goed beseffen dat met de huidige hefboomwerking in de bankwereld en uitstaande derivaten ze onmogelijk kunnen toestaan dat de markten corrigeren. De derivatenmarkten zijn immers zo groot geworden dat NIEMAND bestand is tegen een koersdaling. Daarom zijn de centrale banken nu gedwongen om verder activa's te blijven kopen.

Duidelijk is dat de Centrale banken straks ook helemaal geen tegenpartij zullen vinden, aan wie ze eventueel kunnen verkopen. Geen enkele tegenpartij is immers financieel krachtig genoeg om hun geaccumuleerde activa te kopen.

De creatie van geld door de centrale banken gebeurt via een eenvoudig mechanisme: namelijk door het opkopen van alle mogelijke activa, gaande van overheidsobligaties over junk bonds en tot aandelen...en hiervoor met GELD geschapen/gedrukt uit het niets te betalen.

centrale bank balansDe centrale banken hebben zichzelf zodoende in de posities gewrongen dat ze zaken kopen waarvan ze goed weten dat ze die nooit meer zullen kunnen verkopen. Er zijn niet alleen GEEN kopers die financieel krachtig genoeg zijn om deze te kunnen kopen, maar bovendien zouden ze dan net die verkoopgolf uitlokken die ze nu tot elke prijs proberen te verhinderen.

De centrale banken creêren per definitie inflatie (door het drukken van geld en verstrekken van kredieten). De ironie is echter dat de continue creatie van hun “product” (fiat geld) datzelfde product vernietigt.

Omdat het fiat geld dat moet gecreërd worden steeds minder waard is en er steeds grotere hoeveelheden nodig zijn om een crash, deflatie te voorkomen, MOETEN de centrale banken steeds grotere hoeveelheden (exponentiele hoeveelheden) fiat geld creëren teneinde de crash te vermijden. Hierdoor vernietigen ze gewoon hun eigen munt(en). Op die manier geraken ze tevens in dezelfde dodelijke spiraal gevangen als het Ponzi schema…ze moeten steeds meer geld op de markt brengen.

Wat zich nu afspeelt, was sinds 1971 (en zelf sinds 1913) helemaal voorspelbaar. De VS en de westerse wereld (omdat de dollar de wereldreservemunt is) hebben per definitie hun schuldenplafond bereikt. Dit gebeurde reeds in de jaren 2006-2007. De enige activa op de balansen die nog konden ‘gereflateerd’ worden, waren de staatsobligaties/centrale banken zelf.

Conclusie is dat de Centrale banken over de voorbije 10 jaar hun eigen eigen balansen hebben gedynamiteerd. Het is nu slechts een kwestie van tijd alvorens beleggers en consumenten dit beseffen. Wie en/of wat, welke gebeurtenis de rotte deur zal instampen, is een raadsel. Historisch gezien gebeurt dit meestal omdat er Hyperinflatie komt nadat een kleine jongen roept dat de Keizer geen klederen draagt!

Het enige wat een mens uiteindelijk kan doen, is zichzelf en zijn familie zoveel mogelijk te beschermen. Jammer genoeg zijn er niet zoveel opties meer....Wie NIETS doet, zal straks, net zoals de Venezuelanen, over geen WC-papier meer beschikken. En geloof me vrij, dat is niet grappig.

 

 Alle rechten voorbehouden. De inhoud van dit rapport mag niet worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid zonder expliciete schriftelijke toestemming van Goldonomic

 

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."