05
december
2023

Ben je een EUSSR slaaf?

Wie nu niet voor een plan B gaat, zal er straks duur voor betalen!

"Voornamelijk" voor Europese ingezetenen (CRS) die nog niet hebben gehandeld: tijd om aan je 2e permanente verblijfsvergunning (paspoort) te werken!

Toen we afgelopen jaar klanten vertelden dat al hun bankrekeningen bekend waren bij de belastingdienst, verscheen er meestal een meer dan verbaasde blik, soms zelfs een blik vol ongeloof op hun gezicht.

Nu is deze informatie echter volledig achterhaald want uiterlijk op 31 januari 2022 moesten alle Belgische, Nederlandse, Zwitserse,... banken aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank meedelen hoeveel er op uw bankrekeningen staat, welke bedragen u daarvan heeft geleend en hoeveel u via levensverzekeringen of beleggingen heeft opgebouwd.

Sinds 31.01.2022 heeft de belastingdienst dus volledig inzicht in de rekeningsaldi van al uw rekeningen. Degenen die dachten dat hun levensverzekeringspolissen of hun aandelenportefeuilles hieraan zouden ontsnappen, staan voor een onaangename verrassing. De fiscus heeft daar nu ook toegang toe (zie verder), via het zogenaamde CAP of het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank.

Zo worden bijvoorbeeld zwartwerk en het vergeten aangifte te doen bij overlijden veel makkelijker op te sporen.

Maar laten we duidelijk zijn, de inbreuk op uw financiële privacy is veel groter dan u op het eerste gezicht zou verwachten. Misschien verduidelijkt een simpel voorbeeld van een gemiddelde kostwinner:

Saldo bankrekeningen 01.01.2022 250.000€.
Saldo bankrekeningen 31.12.2022 265.000€.

Via de aangifte personenbelasting heeft de belastingdienst relatief goed inzicht in het inkomen van de betreffende loontrekkende, maar ook in enkele uitgaven.

Inkomsten 2022 (na inhouding bedrijfsvoorheffing) 30.000€
Onkosten (gift, onderhoudsgeld, ...) 5.000€.

Oeps, de fiscus ziet zo dat de betrokken loontrekkende in 2022 20.000€ had om van te leven. Bij 'toeval' ziet de belastingdienst via de database van de verkeersbelasting, dat de werknemer in kwestie in 2022 een tweedehandsauto heeft gekocht. Als men ziet dat de aankoopprijs van het voertuig bv. 12.000€ was, dan kan de belastingdienst vragen hoe de werknemer van 8.000€ zou kunnen rondkomen!

Deze nieuwe stap breidt het arsenaal aan controlemiddelen van de belastingdienst aanzienlijk uit! Een belangrijk detail; dit kan allemaal relatief automatisch en door de inzet van kunstmatige intelligentie gedaan worden. Minder ambtenaren kunnen nu veel gerichter onderzoek doen.

En ja, wie dacht te ontsnappen via buitenlandse rekeningen heeft pech. Wettelijk bent u namelijk verplicht om uw buitenlandse bankrekeningen en levensverzekeringen aan te geven bij het CAP. (Er zijn nog oplossingen)

De ervaring leert dat als je de aangifte niet zelf doet, je bijna onvermijdelijk betrapt wordt vanwege de recente uitwisseling van informatie (CRS) inzake bankgegevens tussen België/Nederland en een groot aantal andere landen tot in de verste uithoeken van de wereld. (We hebben een lijst van die landen)

Ik verwacht ook problemen voor degenen die zwaar hebben geïnvesteerd in crypto. Ten eerste staan ​​de crypto-exchanges waarop die aankopen worden gedaan steeds meer onder druk om hun informatie door te geven aan het CAP. Het wordt makkelijker als de belastingdienst te grote verschillen in bankrekeningen ziet en aanleiding ziet om vragen te gaan stellen. Vergeet niet dat de verjaringstermijn in dergelijke gevallen wel zeven jaar kan zijn.

En als u dacht dat dit het ergste was, weet dan dat de volgende instanties of personen ook toegang hebben tot wat wij beschouwen als vertrouwelijke informatie:

  1. Politie
  2. Vrederechter
  3. Rechters van ondernemingsrechtbanken
  4. Notarissen
  5. Gerechtsdeurwaarders

Indien u twijfelt over bovenstaande, kunnen wij u altijd helpen door uit nieuwsgierigheid uw dossier op te vragen bij het CAP.

Een 2e permanente verblijfsvergunning/paspoort lost dit probleem onder bepaalde voorwaarden op. Maar... een 2e permanente verblijfsvergunning wordt steeds duurder en moeilijker te verkrijgen. Best onderneemt u nu actie!! (zeker als u met pensioen bent). Contacteer ons hiervoor op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen zo snel mogelijk contact met u op voor een uitgebreid persoonlijk gesprek. We contacteren u enkel als u ons volledige informatie verstrekt: naam, adres, telefoonnummer en e-mail.

Houd er rekening mee dat een CBDC (Central Bank Digital Currency), het nog urgenter maakt om voor een "plan B" te gaan. Degenen met een dergelijk plan begrijpen waarom!

© De inhoud van dit rapport mag niet worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid zonder expliciete schriftelijke toestemming van Goldonomic.

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."