31
januari
2021

Het einde voor het Westen?

Weinigen beseffen wat er zich in realiteit afspeelt, in wat negatieve interestvoeten zullen resulteren en dat we in buitengewone, gevaarlijke tijden leven.

Het Westen staat op de rand van de afgrond. Het risico is van financiële, economische, sociale en politieke aard.

Donald Amstad van Aberdeen Standard Investments levert een ontnuchterend oordeel over de stand van zaken in de ontwikkelde markteconomieën.

Omdat de kracht van het onconventionele monetaire beleid is uitgeput, bevinden de Westerse economieën zich op een kritiek punt. De markten beginnen zich dit pas nu te realiseren. Deze ontnuchterende beoordeling van de huidige stand van de wereldeconomie wordt geleverd door Donald Amstad van Aberdeen Standard Investments. Goldonomic sluit zich volledig bij deze visie aan.

Zijn visie is dat wanneer de ontwikkelde Westerse markten eindelijk door de knieën gaan , er ernstige gevolgen zullen zijn voor elke beleggingscategorie en voor de economie. Echter, de economieën van de landen in ontwikkeling (emerging markets), zullen er met de minste kleerscheuren uitkomen.

In vergelijking met de Westerse markten, hebben de opkomende markten immers een pak meer slagruimte. In tegenstelling met Het Westen hebben ze niet enorme hoeveelheden fiat geld uit ijle lucht geschapen en bevindt de rente  zich niet in de buurt van NUL. De ironie is dat tijdens de Azië-crisis het IMF en de centrale bankiers van de Westerse Wereld de regeringen van de emerging markets overtuigden om geen geld bij te drukken en 'te doen wat men moest doen.' Dit had een helend proces op deze economieën. Net daarom staan de leiders van de emerging markets nu met ongeloof en verbijstering te kijken hoe Het Westen toch zijn toevlucht neemt tot het scheppen van fiat geld op een ongekende schaal.

“In de emerging markets zijn het economisch en monetair beleid in grote lijnen conservatief gebleven. Het is in het Westen dat een onorthodox economisch en monetair beleid wordt uitgevoerd en het is het Westen, dat ironisch genoeg, zich nu aan de rand van de afgrond bevindt.

Het onconventionele monetaire beleid heeft de beleggers tot het uiterste geduwd. De negatieve renderende obligaties houden een ravage in de pensioenfondsen, banken en verzekerings maatschappijen.  De winsten wordt weggehaald uit de bank sector en uit andere financiële instellingen die het onder de recessie al hard te verduren hebben. Terwijl de Verenigde Staten overspoeld wordt met schuld, zijn het vooral de $ 125 biljoen dollar aan ongedekte schulden van de Amerikaanse overheid die het meest zorgwekkend zijn. Europa bevindt zich in een gelijkaardige situatie. Het Europees sociaal vangnet en het pensioenstelsel kan duidelijk de veroudering van de Europese bevolking niet aan.

De beleggers worden geconfronteerd met een scenario waar de zogenaamde defensieve of 'risicovrije' activa in hun portefeuilles niets meer dan een luchtbel zijn geworden. Historisch gezien waren het steeds de beleggingscategorieën met hoog risico die de bron van de financiële malaise waren. Bijvoorbeeld, de kredietmarkten in 2007, de tech aandelen in 2000 en de aandelen in 1987. Tijdens deze tijden van crisis waren de obligaties steeds  een buffer in de portefeuilles. Vandaag is dit niet meer het geval. Integendeel, ze zijn het grootste gevaar geworden.

Dit is de eerste keer dat we geconfronteerd worden met het feit dat een historisch risicovrije beleggingscategorie (Obligaties) in een luchtbel zit. Wat gebeurt er als deze zeepbel straks barst en leegloopt? Wat wordt dan het nieuwe risico-vrije?

De Centrale banken spelen met vuur. Met behulp van monetaire instrumenten zijn ze er tot op heden telkens in geslaagd de volatiliteit van de aandelen markten (lees: een implosie van het financieel systeem) te stoppen. Maar van van de inflatie van de activa prijzen, hebben telkens slechts de 0,1 procent rijksten van de wereldbevolking kunnen profiteren.  Zoiets heeft enorme sociale implicaties.  Nu al zien we dat de financiële en economische problemen resulteren in politieke en sociale opstanden: Gele Hesjes, HongKong, schietpartijen in de USA, ... Wij verwachten dat deze sociale spanningen zullen blijven escaleren in de Westerse wereld tot deze eventueel uitmonden in een burgeroorlog, revolutie, opstand, traditionele oorlog, meer terrorisme,....

Nota: De massale immigratie vanuit Afrika naar Europa maakt een inherent deel uit van de problematiek. De mensensmokkelaars (NGO's) worden gesteund door Het Westen dat stiekem hoopt dat de import van jongen mensen uit Afrika het Europees vergrijzingsprobleem zal oplossen. Intussen wordt het duidelijk dat dit een omgekeerd effect heeft en dat de invoer bijdraagt tot onevenwicht, polarisatie, kriminaliteit en de factuur voor de Westerse burgers enkel hoger maakt.

Nota: Weet dat BIJ WET de finaniele instellingen (o.a. banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen) verplicht zijn om ongeveer MINSTENS 80% van hun wettelijke reserves in Staatsobligaties aan te houden.  De huidige lage en negatieve rentevoeten betekenen voor die instellingen een NETTO VERLIES. De reserves worden gewoon langzaam vernietigd.

 © Alle rechten voorbehouden. De inhoud van dit rapport mag niet worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid zonder expliciete schriftelijke toestemming van Goldonomic

 

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Cron Job Starts