01
maart
2023

Bankieren in Panama

Panama heeft geen Centrale Bank.

Bankwezen in Panama. 


el torneador BBADe officiële munteenheid in Panama is de Balboa. De Amerikaanse dollar is de geaccepteerde legale munteenheid in Panama, waardoor het gemakkelijk is om hier zaken te doen. Panama gebruikt zowel Balboa-munten als Amerikaanse munten. De enige papiervaluta die in Panama wordt gebruikt, is de Amerikaanse dollar. De Balboa circuleert naast Amerikaanse dollars tegen een wisselkoers van 1:1.

Een ander positief punt is dat Panama geen Centrale Bank heeft. Hierdoor ontstaat een volledig door de markt bepaalde geldhoeveelheid. Het land moet zijn dollars kopen of verkrijgen door echte goederen te produceren of te exporteren of diensten aan te bieden; het kan geen geld uit het niks creëren, zoals veel andere landen doen. Het koopt echter nog steeds "gebakken lucht".

Panama staat open voor het aantrekken van buitenlandse investeringen; buitenlandse investeringen zijn goed voor 10 à 15% van het BBP! Panama heeft het openen van een bankrekening als legale inwoner relatief eenvoudig gemaakt. Er zijn nu meer dan 130 internationale banken in Panama, waardoor het één van de grootste banksectoren ter wereld is. Banken in Panama openen echter geen rekening voor een buitenlander, tenzij u een permanent verblijfsvisum heeft of een brief van uw immigratieadvocaat dat u bezig bent met het verkrijgen van een visum. Dat is nog een goede reden om een verblijfsvisum aan te vragen.

Het Pensionado Visa (voor gepensioneerden) is het meest populaire permanente verblijfsvisum en het is gemakkelijk om dit Visa aan te vragen. De meeste banken in Panama betalen 1,75% tot 2,5% rente (februari 2023) op spaarrekeningen. Je kunt ook een debet- en kredietkaart krijgen. Bij alle banken kan je internetbankieren. Bij het selecteren van een bank in Panama is het - tenzij u vloeiend Spaans spreekt – belangrijk om een rekening te openen bij een bank met online bankieren in het Engels en Spaans. Het hebben van een bankrekening in Panama maakt het veel gemakkelijker om rekeningen online te betalen en direct toegang te hebben tot contant geld.

Er zijn twee manieren om geld van uw bankrekeningen in Panama te krijgen. U kunt geld overschrijven of als u een Amerikaanse bankrekening heeft, kunt u een cheque van een Amerikaanse bank op uw rekening storten. Als u geld overmaakt, bedragen de kosten ongeveer 50$. Als u een cheque stort, aanvaarden de meeste banken een maximum van 3000$ per maand en brengen ze geen kosten in rekening. Het duurt ongeveer 7 dagen vooraleer het bedrag van de cheque op uw rekening staat. 

Als u geen bankrekening opent in Panama, moet u een geldautomaat gebruiken om cash geld af te halen. Alle banken hebben een limiet van 250$ per dag en hebben een kost van 5$ bij gebruik van een buitenlandse debetkaart. Geldautomaten zijn overal in Panama beschikbaar. Gezien de nabijheid van Noord-Amerika, gemakkelijke toegang tot een rekening en de stabiliteit van de economie, is Panama een van de veiligste en beste plaatsen om uw offshore-bankrekening te openen.

© De inhoud van dit rapport mag niet worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid zonder expliciete schriftelijke toestemming van Goldonomic.

Categories: Financieel Nieuws

Twitter

Cron Job Starts