Hoe Abonneren?

Voor toegang tot premium secties.

Abonneren

 

Eerlijk Advies »

De Grote Depressie van de 21st eeuw...

Internationaal PERSOONLIJK ADVIES verstrekt door experten met +45 jaar ervaring: krijg toegang tot +500 pagina's met onafhankelijk financieel advies (dagelijkse updates)!

Dit krijg je »

 1. Toegang tot dagelijks financieel nieuws en updates.
 2. Toegang tot de volledige site, een + 500 pagina's levend boek.
 3. Ontvang belangrijke email alerts en breaking news.
 4. Persoonlijke email consultaties en coaching. (beperkt)
 5. Gratis analyse van uw portefeuille & vermogen (beperkt)
 6. Ons advies is PERSOONLIJK, EERLIJK, ONAFHANKELIJK.
 7. Wij vertellen ook WAT en HOE je het moet doen en begeleiden je.
 • XMAS-2023.png
 • FEC ECB.png
 • fools gold slide.png
 • vault nl.png
 • Goldonomic
 • Goldonomic
 • Goldonomic
 • Goldonomic
 • Goldonomic is er vooral voor ernstige beleggers. De site wordt beheerd door talentvolle elementen (master in economie) met jarenlange ervaring. De site is oorspronkelijk bedoeld als betrouwbare informatiebron voor professionelen. De informatie is van hoog niveau en vraagt een open geest.

  F.S.

 • Ben zeer trots dat ik deze stap heb gezet. Het voelt aan als het bezit van een waardevolle eigendom die me meer zekerheid en vrijheid geeft in mijn leven. Ik moet u hiervoor bedanken want zonder de coaching en het advies van het afgelopen jaar was ik daar nooit geraakt.

  P.L.

 • Goldonomic is een zeer relevante website! De website geeft een onafhankelijke en neutrale visie op financieel, economisch en geo-politiek vlak. Het is vooral iets voor fijnproevers die graag op voorhand de nodige voorbereidingen willen treffen in onzekere tijden. Een kwalitatieve service die doet wat van hen verwacht wordt.

  W.A.

 • Men kan nog steeds op een wettelijke manier fysiek goud veilig (en verzekerd) opslaan buiten het banksysteem en buiten politiek bereik. Wij weten hoe! Een bankrekening openen in het buitenland?....wij weten HOE en waar. Laat U vooral niet afschrikken door Overheids-propaganda. Een rekening openen in het buitenland is voorlopig nog steeds wettelijk!

  Goldonomic

 • Kapitaal-kontroles zijn een zekerheid - 2018 is "alles" in plaats. Kontroles (Int. fiscale uitwisseling) zijn er nu al. De Vermogens-Belasting wellicht ook. Vijf na twaalf om je schapen op een veilige plek te laten grazen...terwijl dit WETTELIJK nog mogelijk is...Wij weten hoe!

  KS

 • Centrale Bankiers slaan massaal Goud op vanwege de komende devaluatie van de Euro en de US-Dollar...Als centrale banken grote hoeveelheden GOUD kopen, waarom zou U dan ook maar voor een seconde de negatieve commentaren van de mainstream media en derde-knoops-gat analysten geloven?!

  JB

Gratis Nieuwsbrief

30
april
2023

De Tulpenmanie van 1637

De Tulpenmanie van 1637 is de Cryptocurrency manie van 2017.


tulipDe eerste tulp in Europa dook op in Augsburg in Duitsland in 1559, ze was ingevoerd vanuit Constantinopel -Turkije, waar deze plant al lang populair was. Tien jaar later waren tulpen razend populair in Nederland en Duitsland. Rijke Amsterdamse burgers gingen hun bollen rechtstreeks in Constantinopel halen. Ze betaalden er gekke prijzen voor.

De eerste Britse tulpen kwamen in 1600 uit Wenen, ze werden als een grote zeldzaamheid beschouwd. De 30 jaar nadien werd de populariteit van tulpen alsmaar groter. De bloem moet iets speciaals bevat hebben om de o zo voorzichtige Nederlanders het hoofd op hol te jagen. Tulpen hebben nochtans niet de schoonheid en het parfum van het viooltje en ook niet de geur van de roos.  Alleen zijn aristocratische statigheid is een pluspunt en daarmee slaagde de bloem er in om de nuchtere Nederlanders te bekoren.

In 1634 was de tulpengekte bij de Nederlanders zo groot dat aan de gewone economie geen aandacht meer werd besteed, iedereen hield zich bezig met het kweken van tulpen. De mania nam steeds groteskere vormen aan, zodat de prijzen door het plafond vlogen. In 1635 betaalden handelaren $40,000 voor de aankoop van 40 tulpen. Op dat moment werden de bollen verkocht op basis van hun gewicht.  Een  tulp van de variëteit bekend als de Admiral Lietkin die 400 gram woog, werd voor $1,800 verkocht; de Admiral Von der Eycke was met een gewicht van 450 gram $500 waard; een Viceroy van 400 gram $1200. Meest kostbaarste was de Semper Augustus, die met een gewicht van slechts 200 gram goedkoop leek aan een prijs van $2200. Naar deze Semper Augustus werd koortsachtig gezocht, zelfs minderwaardige exemplaren kostten $800. Toen deze species werd ontdekt in 1636, waren maar twee wortels bekend en die waren zeker niet van topkwaliteit. Eentje was eigendom van een dealer in Amsterdam, een andere was eigendom van iemand uit Haarlem.

De kopers waren zo zot op deze variëteit dat iemand 12 ha waardevolle landbouwgrond gaf voor de tulp uit Haarlem. Het exemplaar uit Amsterdam werd verkocht voor $1840, een nieuw rijtuig, twee grijze paarden en nog een aantal andere waardevolle spullen. In het lijstje hieronder vindt u de factuur van een aantal zaken die in ruil werden gegeven voor één enkele wortel voor de Viceroy species. Sinds die datum zijn tulpen goedkoper geworden, maar wijn, boter en kaas zijn in prijs gestegen.

Twee maten tarwe $ 179
Twee maten rijst $ 223
Vier vette ossen
$ 192
Acht vette varkens $ 96
Twaalf vette schapen $ 49
Two hogsheads wine $ 28
Vier tonnen bier $ 12
Twee tonnen boter $ 77
Duizend pond kaas $ 48
Een bed met toebehoren $ 40
Een herenpak $ 32
Een zilveren kop $ 24
  $ 1000

De tulpenmanie kan vergeleken worden met de cryptocurrency manie (2017).

 • Bitcoin en cryptocurrencies zijn GEWELDIG en het lijdt geen enkele TWIJFEL dat ze de banken zullen overleven. Hoe dan ook, in hun huidige vorm zijn ze geen haar beter dan digitaal geld (bankrekeningen) of bankbiljetten. Uiteindelijk zijn ze GEBAKKEN LUCHT en dus waardeloos. Daarbij moet rekening gehouden worden dat de autoriteiten en de banken alles zullen doen wat ze kunnen om de concurrentie de nek om te wringen...en dat geldt ook voor de cryptocurrencies.
 • Bijkomende handicap is dat de volatiliteit van Bitcoin en cryptocurrencies veel te groot is. Goed geld heeft het omgekeerde nodig.
 • Last but not least, de restwaarde van cryptocurrencies is ZERO. Niets beter dus dan de restwaarde van bankbiljetten of bankdeposito's.

De South Sea BUBBLE is een gelijkaardig verhaal.


© De inhoud van dit rapport mag niet worden gekopieerd, gereproduceerd of verspreid zonder expliciete schriftelijke toestemming van Goldonomic.  

Categories: Financieel Nieuws, Weimar Hyperinflatoire Depressie, Hyperinflatie Scenario

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."
Cron Job Starts